Skjønnhet kommer i alle former og fasonger

Vi er fire jenter fra Verdalsøra ungdomsskole som skal presentere et tema innen psykisk helse. Oppgaven vår går ut på tanker og følelser hos ungdommer nå i dag. Vi skal ha fokus på den positive siden av psykiske helsen og hvordan vi kan trene opp den psykiske muskelen og hjernen for å bli god.

Hva er naturlige følelser? Følelser er litt hvordan vi har det. Det er over halvparten av ungdommer, både jenter og gutter som føler seg dårlig. Vi føler oss rett og slett ikke bra nok. Følelsene tar over. Vi tør ikke å være oss selv, og er bare stille. Føler oss sliten og redd. Redd for å ikke være bra nok for vennene. Vi føler oss innestengt og lei av alt presset vi får om å være perfekt. Ungdom i dag skal være «perfekt». Vi skal ha toppkarakterer, vi må ha veltrent kropp og spise sunt for å bli godtatt. Følelsene tar over! Men dette er vel noe som er naturlig for ungdommer nå i 2016, er det ikke?

Mange ungdommer kan slite med angst eller depresjon. Depresjon er følelsen av å være ned stemt over lengre tid. Man slutter å sette pris på det man likte før og kan være vanskelig å ha med å gjøre. Det er mange ungdommer som er deprimert på grunn av «klespress» og kroppspress. De føler seg rett og slett ikke bra nok. Depresjon fører ofte til selvmordstanker. Angst er også et alvorlig tema. Alle opplever angst minst en gang i livet. Når man får angst føler man seg stresset, bekymret, engstelig, redd eller anspent. Klinisk angst kjennetegnes ved å være nervøs og engstelig over lengre tid, og man ikke kan stoppe bekymringen.

Ungdommer, vi overtenker. Vi tenker på kropp, mote og sminke. Vi prøver å være bra nok. Bra nok for skole, venner og bekjente. Det er rett og slett kroppspress. Hvis du søker etter «relationship goals» på internett, så kommer det opp en jente med store pupper, bra rumpe og syltynn kropp. Og en gutt som er muskulær, har definerte magemuskler og har synlige kjeveben. Er det dette som er «goals»? For de som ikke er like tynn, har små pupper, ikke magemuskler som synes og kanskje er litt tjukkere enn andre. Hva er de? Kan ikke de være «goals»? Det er en helt forferdelig å tenke på, fordi det er ikke slikt det skal være. Nå skal alle være kjempetynne og ha den perfekte «sommerkroppen». Men man er jo perfekt uten definerte magemuskler eller den store rumpa. Det er ikke slik det skal være.

Ungdommene som vokser opp i dette samfunnet blir mindre og mindre selvsikre, og ser bare alle «feilene» med kroppen sin. Man skal være fornøyd med kroppen sin uansett. Det er så urettferdig for de som ikke kan noe for at de ikke er det som vi ungdommer definerer som «perfekt». Skal de trene seg i hjel for at den gutten, eller den jenta skal legge merke til dem?

Skal de menneskene gå rundt og være misfornøyd med seg selv og utseendet sitt? Det blir helt forferdelig! Det settes liksom krav til hvordan man skal være. Spesielt i modellbransjen. Der må du være høy, tynn å ha utseende. Hva med de som er rundt 160 cm høy, ikke fullt så tynn, men vil være modell? De får jo ikke oppfylt drømmen sin.

Heldigvis er det noen som har lyst til å demonstrere mot dette. De som vil demonstrere, har laget et eget modellbyrå, hvor de som er litt kraftigere får være modeller. De ansetter alle typer damer og jenter. Noe som kan hjelpe selvtilliten til de som trenger motivasjon.

Så da er spørsmålet, hva kan vi gjøre for å endre på dette, og trene opp den psykiske muskelen, hjernen, for å bli god?

For å styrke selvtilliten og meningen om deg selv, kan ikke du se på kroppen din som noe negativt. Fokuser på det du liker med kroppen din og ignorer alle negative kommentarer du får. Fokuser på ting som gjør deg glad og som får opp humøret ditt. Vi har et tips som har hjulpet oss en god del for å fokusere på det positivet med kroppen din.

Når du står og ser på deg selv i speilet, si tre gode ting om deg selv. Si dette høyt. Repeter dette hver morgen. Tenk positivt og hvis du trenger det, snakk med noen.

Du tenker sikkert at du ikke trenger det, men du har godt av å få snakket med noen du stoler på. Hvis det er mulighet for det, så ta kontakt med noen som kan hjelpe deg med å sette opp et treningsprogram på ting du vil endre på. Forhold deg til det treneren anbefaler. Kanskje du blir stolt av resultatet.