foto
Huset i Jernbanegata er blitt en miks mellom ny og gammel stil. Også det gamle huset har fått en omfattende restaurering og fått det nye tilbygget knyttet godt sammen.

Det er rundt tre år siden tidligere fylkeslege Einar Vandvik og kona Tordis kjøpte det gule huset i Jernbanegata 22 A.

Mye har skjedd siden den gang og dessverre døde Tordis i desember 2015, noe som selvfølgelig ikke var med i tankene deres da de skulle flytte til sentrum. Einar bestemte seg likevel for å fortsette det de sammen hadde lyst til å gjennomføre, og høsten 2016 startet det omfattende prosjektet med å restaurere det gamle huset og samtidig bygge et nytt tilbygg i moderne stil.

Dette er en av sakene i vårt temanummer Hus & Hytte. Leste du historien om Tor Norum, som gjorde som Askeladden og brukte det han fant da han bygde hytte i Mosvik. Nå er hytta takstert til to millioner kroner.

– Vi hadde i en lengre tid tenkt å kjøpe hus i sentrum. Grunnen til det er at vi ikke skal legge skjul på at alderen gjør sitt inntog. Jeg begynte også å få problemer med synet og leverte inn førerkortet, noe som var leit, men nødvendig i min situasjon. Jeg tok fram sykkelen i stedet og trives godt med det, for å bevege meg er viktig. Det å slippe og kjøre til butikken og få det mer lettvint, og ikke minst ta en kaffe sammen gode venner på kafeen, blir lettere nå.

Spent på flyttingen

foto
Huset med tilbygget i forgrunnen. – Jeg er glad vi har så dyktige håndverkere her og et arkitektfirma som veileder og bistår oss i denne omfattende prosessen, sier Einar Vandvik.

Einar bor i dag i Børsåsen, litt utenfor Levanger sentrum, og grugleder seg til innflytting ut på høsten.

– Det blir vanskelig å forlate huset i Børsåsen, for vi som familie har hatt det så fint der, med mange gode minner. Vi var godt vant til fint turterreng og fuglesang, og man skal vel tro dette er goder en må gi slipp på når man flytter til sentrum av en by. Men nei, alt dette finner vi også her, så jeg ser fram til å nyte gode dager med mange fine opplevelser også her i sentrum, sier Vandvik

Han regner ikke med å få flytte inn før august eller september i år.

– Når man skal kjøpe gammelt hus, så er man forberedt på at noe restaurering må til. Jeg er glad vi har så dyktige håndverkere her og et arkitektfirma som veileder og bistår oss i denne omfattende prosessen. Jeg er en enkel mann som ikke kunne ha gjort dette selv, så ære være bygg og arkitektbransjen, smiler Einar.

Omfattende arbeid

foto
Her er den gamle trappen mellom etasjene tatt bort. Nå skal det settes inn ny trapp, og det er lagt en ny avsats i betong.

Restaureringen og tilbygget er omfattende. Det er foretatt utgraving av kjellergulv, for å senke gulvet ti centimeter. Her er det lagt vannbåren varme fra luft til vann. Årsaken til at det ikke gikk an å bore i bakken var de dårlige grunnforholdene i hele området i sentrum.

Det er lagt ny grunnmur og nytt rørsystem, samt alt av det elektriske er oppgradert i hele huset. Balansert ventilasjon er også montert. Vinduene i første etasje samt kjelleren er fra en produsent fra Røros som har spesialisert seg på nettopp denne type vinduer. Hele første etasje og kjeller er totalt endret med tanke på både inndelinger av rom og isolasjon, og i disse dager venter Vandvik spent på den nye trappa som skal gå fra kjeller til andre etasje.

– For ikke å glemme det store vinduet som skal monteres slik at jeg kan sitte i stuen og se den flotte lille hagen min. Mye spennende i en sånn prosess og jeg er glad jeg har gode fagfolk i ryggen for å gjennomføre hele byggeprosjektet.

Store forandringer

foto
Her blir det lagt vannbåren varme på det som skal bli det nye kjøkkenet. Tidligere var det her en stue og et ganske trekkfult rom.

Huset i Jernbanegaten 22 A, ligger i et område i Levanger som består av gamle hus og bygårder. Området kalles Jeriko fra gammelt av, og grunnforholdene for området er litt spesielle, fordi det kommer tilsig av saltvann fra sjøen i perioder, og boligeierne kan da selvfølgelig få problemer med fukt i sine kjellere.

Riksantikvaren er streng på fasadeendringer, men tilbygget som Einar Vandvik har valgt å sette opp gikk greit gjennom og byggingen startet på høsten 2016. Arkitektkontoret Letnes i ryggen har vært en flott bidragsyter og aktør, for å få til et fortsatt flott gammelt hus her i Levanger sentrum, sier Vandvik

Det er kun skallet fra det gamle huset som blir igjen, og resten av huset har fått en omfattende restaurering og tilbygget knyttes godt sammen. I realiteten er det et helt nytt hus med gammel og ny stil koblet sammen.

Litt historikk rundt huset

Det spesielle med denne eiendommen, er at huset ligger tett opp mot en vernet sone i sentrum av Levanger. By antikvaren følger godt med på hva som skjer med eiendommene i sentrum, de er en aktør som både opplyser og veileder hvis man ønsker det. Det kan være seg både fasong, farge og vinduer (fasadeendringer) og størrelse på byggene.

Huset som ligger i Jernbanegata 22 A, ble bygd av byggmester Nils Hveding i 1914–15 og som igjen solgte huset i 1916 til svenske Betty Olsson. Han satte opp flere hus i dette området.

Betty Olsson, første eier av huset flyttet hit til Levanger helt alene. Hun hadde et ønske om å starte for seg selv og samtidig bo i huset. Det ble til at hun startet vaskeri og strykeri i kjelleren, noe som var helt vanlig på denne tiden. Hun forble alene og levde til hun var nesten hundre år.

Senere eiere av huset har også leid ut huset til Mormonerkirken, hvor misjonærer kunne bo og som oftest kom fra USA.

I dag er det Einar Vandvik som skal videreføre denne flotte eiendommen i Levanger Sentrum, og tror han vil få mange gode år med gode venner og familie i det gamle og nye huset i Jernbanegata 22 a.

foto
Einar Vandvik regner ikke med å få flytte inn før august eller september i år. Akkurat nå er det hektisk byggeaktivitet i huset i nerbyen i Levanger.