NRK Trøndelag setter fokus på den spesielle verdalssatsingen idag.

I Verdal kommune jobber alle skoler og barnehager etter pedagogikken De Utrolige Årene, en spesiell programpakke med tiltak for å forebygge og behandle adferdsvansker hos barn.

– Den er laget for å bli brukt målrettet, og ikke på alle barn, sier førsteamanuensis i pedagogikk ved NTNU, Marit Hoveid til NRK.

Utfordringer i verdalssamfunnet

Over 100 kommunder i landet driver DUÅ, men i mindre grupper og enheter. DUÅ skal lære barn å samarbeide, og istedet for straff når de ikke hører etter skal god oppførsel premieres med positiv respons.

– Vi hadde store problemer med uro i skolen og familiene på 90-tallet, og Verdal som samfunn måtte innrømme at vi hadde en jobb å gjøre, forklarer virksomhetsleder John Olav Larsen til NRK.

– Det er skummelt å innføre én pedagogikk på alle skoler, slik at pedagogen ikke trenger å tenke selv, men bare utføre noe andre har bestemt, sier Marit Hoveid.

John Olav Larsen synes det blir en drøy generalisering.

– Både lærere og førskolelærere har stor pedagogisk frihet innenfor programmet, innvender han.

Har stor tro på satsingen

Rundt i Verdal kommune uttrykker ansatte stor tiltro til programmet.

– Jeg er kjempefornøyd, det er et godt program og jeg ser resultater blant barna, sier pedagogisk leder Marte Hofstad i Forbregd Lein barnehage.

Målet med DUÅ er ifølge virksomhetsleder Larsen å få borgere som er gode medmennesker, med sosiale ferdigheter og faglig ballast i et utfordrende samfunn.