Selv om helikopterlandingsplassen på taket av kombinasjonsbygget snart står klar til bruk, er det ikke bygd en direkte overgang inn til akuttmottaket ved Sykehuset Levanger. Det er det heller ikke noen umiddelbare planer om å realisere, til tross for daværende direktør Arne Flaats klare målsetting da avtalen ble undertegnet i 2015.

For mange utenforstående, så vel som fagfolk, var korridoren en naturlig del av utbyggingen. Senest i forrige uke ble overgangen etterlyst av Levangermannen Hans Martin Anderssen i et leserinnlegg i Innherred, hvor han viste til daværende sykehusdirektør Flaats mål om glassgang.

– Han uttalte til avisa Innherred den 22. februar 2016 at helseforetaket skal finansiere en transportkorridor (glassbru) mellom det nye kombinasjonsbygget og akuttmottaket i Levanger. Hvilket er en forutsetning for en sømløs og trygg pasienttransport fra helikopter til akuttmottak. Men når har så HNT tenkt at denne vil være på plass? spør Anderssen i innlegget.

Ikke i avtalen

– Det er ikke en del av avtalen mellom Levanger kommune og helseforetaket, sier ordfører Robert Svarva.

Ordføreren poengterer at han fortsatt håper på en rask løsning på korridoren, slik at transport fra kombinasjonsbygget blir enda mer effektiv. Likevel er han tilfreds med metoden som det nå legges opp til.

– De har funnet en tilfredsstillende måte å flytte pasienter over på, med spesialbårer mellom byggene, og jeg går ut ifra at det sørges for varmekabler i bakken eller andre måter å holde veien snøfri på. Om været blir helt håpløst, har vi også ambulansetjenesten i samme bygg, sier Svarva.

Han sier også at korridoren mellom sykehuset og kombinasjonsbygget er helseforetakets ansvar. Derfor er det ikke opp til kommunen å stå for det tilskuddet til akuttmottaket.

Håper fortsatt

– Det jobbes med dette, men først og fremst ved sykehuset. Jeg forstår det slik at det skal være mulig å få til korridoren fra helikopterdekket, men det er helseforetakets ansvar, sier han.

På spørsmål om hva han tenker om at korridoren ikke blir realisert samtidig som helikopterdekket og kombinasjonsbygget, svarer ordføreren at det var et klart mål å få med.

– Vi hadde en ambisjon om det, og det ble jobbet med det. Også Norsk Luftambulanse var inne i bildet og åpnet for å bidra med midler. Vi har fortsatt forhåpninger om at dette blir realisert, sier Svarva.

Leder for eiendomsavdelingen i Helse Nord-Trøndelag, Tore Westerheim, sier at korridoren har blitt utredet og kostnadsberegnet. Planene er likevel ikke prioritert videreført per i dag.

– Status er at vi har fått laget en vurdering av hvordan korridoren kan utformes. Så har vi fått laget en kostnadsberegning og har hatt en dialog med Norsk Luftambulanse. Vi venter på tilbakemelding derfra, men det er ingen framdrift i saken nå, sier Westerheim.

Korridoren vil koste 21 millioner kroner å bygge med oppvarming, samt heis og trappegang ned til akuttmottaket ved sykehuset. Om korridoren ikke skal oppvarmes, koster prosjektet 20 millioner kroner.

–Haster ikke

Westerheim innrømmer at det ikke jobbes med korridoren per nå, og sier at han ikke kan svare på når den kan realiseres. Han mener det likevel ikke er avgjørende, fordi kombinasjonsbygget allerede gir en god transportløsning via bakkenivå.

– Nei, det haster ikke. Det er bygd heis og trapp ned til bakkeplan i kombinasjonsbygget, og transport går på bakkenivå. Det er ikke så mange meterne, og den diskusjonen vi har hatt med berørte fagfolk bekrefter at det var en rasjonell løsning. Samtidig har vi flere andre store prosjekter på prioriteringslisten. Deriblant det nye psykiatribygget ved Sykehuset Levanger, som blir påbegynt i vår, sier han.

Han mener også at det oftest bare er de største sykehusene som har direkte inngang fra helikopterdekk til akuttmottak.

– Vi baserer oss på et fortsatt godt sommer- og vintervedlikehold utendørs rundt byggene. Da blir det ikke store problemer selv på vinterføre, sier Westerheim.

–Aldri forpliktelse

Prosjektleder Svein Roger Troset i Levanger kommune bekrefter at korridoren ikke er en del av noen formelle avtaler rundt utbyggingen. Det til tross for at det var et klart ønske fra alle parter fra starten av. Han henviser til helseforetaket som ansvarlig utbygger av korridoren.

– Det ligger ikke i avtalen, men jeg vet at helseforetaket har arbeidet med det. Det var imidlertid aldri en forpliktelse, men et ønskemål på sikt om å få til dette. Det griper inn i sykehuskroppen, og derfor er det klargjort for en slik korridor i framtiden, sier Troset.