Mandag tok ordfører Robert Svarva det første spadetaket med gravemaskin på Frol. På tomta bak skolen skal det nå bygges ny barne- og avlastningsbolig. Bygget ble vedtatt i kommunestyret i Levanger, da dagens avlastningsbolig i Okkenhaugvegen ikke har kapasitet nok til å ta imot alle brukere med behov for tiltak. Det bor i dag syv brukere der og bygget har et areal på cirka 500 kvadratmeter.

For første gang har Levanger kommune valgt å bygge et bygg i massivtre. Dette regnes som et godt miljøalternativ, da tre er en fornybar ressurs som kan resirkuleres og gjenbrukes i mye større grad enn andre byggematerialer.

Bygget blir varmet opp av en elkjele med strøm levert fra et eget solcelleanlegg på taket. Den 21. juni i fjor ble det vedtatt et krav om at minst ett kommunalt bygg skulle få installert solceller i 2018.

Et normalt strømforbruk på et slikt bygg regnes å være på rundt 60.000 kWh, mens anlegget skal kunne produsere 59.000 kWh i året. Dersom det produseres mer enn forbruket, vil overskuddsstrøm bli solgt til NTE. Det sies at boligen har gode solforhold og en stor takflate som er godt egnet for solceller.

–Det blir på en måte miljøbygget vårt. Vi ønsker å få erfaring med bygging i massivtre, da tre er et bra byggemateriale, blant annet med tanke på Co₂-avtrykk, sier prosjektleder ved bygg og eiendom i Levanger kommune, Hilde Monika Røstad til Innherred.

Alt på en flate

Dette blir det første kommunale bygget i massivtre og med solceller i Levanger. Det er også det første som Røstad og Innherred Entreprenør, som er totalentreprenør på prosjektet, er med på.

–Det er et spennende prosjekt. Vi får prefabrikkerte element som vi heiser på plass med bæresystem, så det er en rask byggemåte når man først begynner. Litt som komplisert lego, sier prosjektleder i Innherred Entreprenør, Pål Erik Lyngstad til Innherred.

Bygget blir nesten dobbelt så stort som det gamle og vil ha åtte boenheter for avlastning og to leiligheter for barneboliger med tanke på mer permanent opphold. Brukerne er i hovedsak barn- og unge med utviklingshemming og andre kognitive funksjonsnedsettelser, multifunksjonshemmede og personer med autisme/adferdsavvik.

– Det vil brukes av mer enn åtte barn, da noen har mye avlastning og bruker det mer, mens andre har mindre behov. De to leilighetene er for barn som er der på mer permanent basis, da noen har store funksjonshemninger og trenger flere hjelpemidler. Disse er allerede blitt tildelt, sier Røstad.

(F.v.) Håvard Lian, Hilde Monika Røstad, Martin Sivertsen, Pål Erik Lyngstad og Robert Svarva foran et spennende prosjekt.

Det er kommet mange nye hjelpemidler til denne gruppen på markedet, men de er mer plasskrevende. Avlastningsboligene i Okkenhaugvegen er dermed for små og uhensiktsmessig, påpeker Røstad.

– I det nye blir alt på en flate og det vil være utstrakt bruk av velferdsteknologi, sier Røstad.

Selv om det blir flere boenheter er det ikke tenkt at det skal være flere ansatte. Tanken er at bygget skal være så tilrettelagt og hensiktsmessig, at det ikke vil være nødvendig.

–Men det kan komme barn med store behov og da vil det selvsagt påvirke bemanningen, sier hun.

50 millioner kroner

Røstad forteller at plasseringen av bygget er veldig gunstig, med kort avstand til skole og barnehage, slik at man slipper å inn i bil.

–TOA-skolen har også gymsal og sanserom, som man kan dra nytte av. Uteområdet ved det nye bygget er dessuten tenkt som en hage, hvor det skal være flere aktiviserende element spesielt tilrettelagt for funksjonshemmede, sier hun.

Kostnadsrammen for hele bygget er satt til 50 millioner kroner. Deler av summen finansieres med statlige tilskudd og refusjon av merverdiavgift, mens kommunen tar opp cirka 20 millioner kroner i lån. Solcelleanlegget vil samtidig kunne bidra til reduserte driftskostnader for strøm. Ordfører Robert Svarva sier det er et spennende prosjekt.

–Det er bra for det lokale næringslivet, som har vunnet anbudet. Det viser at de er konkurransedyktig. Også er det selvfølgelig bra for gruppen som skal bruke det og de som skal jobbe her, sier Svarva.

Er slike bygg noe vi kommer til å se mer av i Levanger?

–Jeg tror det. I Trondheimsregionen er det ganske mange allerede, og hvis erfaringene blir gode, både kvalitetsmessig og økonomisk, er det ingen grunn til at det ikke skal bli flere. Det er også riktig i tiden i forhold til tre-næringen, da de har etterspurt mer satsing på massivtre og mer bruk av de naturgitte råstoffene vi har, sier ordføreren.

Skal stå ferdig om ett år

Tomta det settes opp på har vanskelige grunnforhold med myrjord. Tirsdag denne uken starter arbeidet med å ta opp og kjøre vekk massene. Disse skal bli gjenbrukt til dyrkajord på en gård i Munkeby.

– Arbeidet med å kjøre bort masser vil pågå i cirka 14 dager fremover. Vi har hatt dialog med Frol barneskole og sett det hensiktsmessig å utnytte ferien og få gjort unna mye da, siden det vil være mye tungtransport i området, sier Røstad.

Av sikkerhetsmessige årsaker har de gjerdet inn området. Etter fellesferien starter arbeidet med infrastruktur, både vann, avløp og strøm inn til bygget.

–Beboerne bortover Skolegata vil da bli mer berørt, fordi vi må grave opp gata. Dette vil det komme mer informasjon om etter hvert, sier Lyngstad i Innherred Entreprenør.

I oktober kommer leveransen av massivtre. Bygget er estimert å være ferdig i løpet av sommerferien 2019 og skal etter planen kunne tas i bruk tidlig på høsten. Hva som skjer med de gamle boligene i Okkenhaugvegen er ikke bestemt enda.

926 82 309

kristin.heggdal@innherred.no