De siste ukers debatt omkring omsorg og nedlegging av sykehjemsplasser har synliggjort at Verdal kommune også har et betydelig kommunikasjonsbehov med sine innbyggere. Dette var bakgrunnen for at kommunen inviterte til et åpent temamøte fredag. Rundt 25 personer møtte fram i kommunestyresalen for å få informasjon og delta i dialog om omsorg, rettigheter og muligheter. Det var kommunens egen fagledelse innen helse- og omsorg som ledet møtet, og som var det sådan ikke-politisk.

Flere møter følger

Møtet avdekket at det tydelig er behov for å denne typen informasjon, noe flere av møtedeltakerne ga uttrykk for. Det vanket flere klare tilbakemeldinger på at dette var et bra tiltak, men at møtet burde vært holdt for lenge siden.

Både rådmann Jostein Grimstad og Anne Kari Haugdal kunne forsikre om at det ville bli flere temamøter, og det neste kommer allerede i løpet av mars.

Skryt til Wolden

Selv om det murret litt på dette møtet og det var kritiske røster rundt omsorgspolitikken i Verdal, ble det likevel også skryt til Gunn Wolden som er leder for hjemmetjenesten. Hun holdt en svært så pedagogisk og forståelig forklaring på hvordan det tenkes, arbeides og fungerer innen hjemmetjenesten og inntaksnemnda.

Hun trakk også trådene bakover og brukte av sin egen erfaring fra hjemmesykepleien til å forklare hvordan ting og ikke minst grunnhelsen har forandret seg. Det er stor forskjell på 70-åringer i dag og for 20 - 30 år siden.

Wolden la heller ikke skjul på at det kan gjøres feil innen omsorgstjenestene og de vedtak som fattes.

– Jeg har også vurdert og tatt feil. Da synes jeg det er greit med klager. Noen ganger får vi meldhold, noen ganger ikke. Da er det viktig å ha dialog, sa Wolden som har 200 ansatt i hjemmetjenesten. Totalt er det 370 årsverk innen helse og omsorg i Verdal kommune, og ialt 661 ansatte.

Når institusjon?

I dialogrunden spurte Atle Vikan om det er en krysningspunkt når det kommer til antall timer brukt i hjemmet før det er bedre for bruker og kommune at pasienten overføres til institusjon.

Svaret fra Haugdal og Wolden er at det ikke er det økonomiske som skal styre slike avgjørelser. De viste til pasient- og brukerrettighetsloven: En pasient eller bruker har rett til opphold i sykehjem eller tilsvarende bolig særskilt tilrettelagt for heldøgns tjenester dersom dette etter en helse- og omsorgsfaglig vurdering er det eneste tilbudet som kan sikre pasienten eller brukeren nødvendige forsvarlige helse- og omsorgstjenester.

Samtidig vil det i disse vurderingene ligge et skjønn. I utøvelsen av det frie skjønnet har kommunen også plikt til å legge stor vekt på pasientens/brukeres ønsker.