Verdalsgutten var under 17 år på gjerningstidspunktet, mens den eldste av de som ble ilagt forelegg var 47 år. Det skriver Nettavisen, som har fått tilgang til seks av de ni foreleggene.

Må betale 10.000 kroner

De andre mennene fikk forelegg for å ha delt bildene på Snapchat, i Facebook-grupper og på i Facebook-chaten, mens verdalsgutten skal ha spredt bildene i et chatterom i appen Discord.

Som for de andre er forelegget ilagt etter brudd på straffelovens paragraf om hensynsløs adferd og heleri. Fire av de seks forelggene Nettavisen har fått tilgang til er på 15.000 kroner, mens verdalsgutten i liket med en mann på 23 år fra Sørlandet slapp unna med et forelegg på 10.000 kroner.

Kunne sagt unnskyld

Verdalsgutten skal ha godtatt forelegget. Nettavisen har vært i kontakt med hans foreldre, som ikke ønsker å kommentere saken.

Det ønsket heller ingen andre av de som ble ilagt forelegg.

– De kunne kanskje sagt unnskyld, synes Nora Mørks pappa, Morten. Han er imidlertid fornøyd med at politiet tok saken alvorlig.

Ofte spenningsmotivert

Nettavisen har spurt en ekspert om hvorfor nakenbilder deles.

– Motivasjonen er gjerne spenning i kombinasjon med nakenhet, konkluderer leder for tjenesten slettmeg.no, Hans Marius Tesse, på generelt grunnlag om hvorfor en del personer sprer nakenbilder av andre.

– Hevn kan også være en drivkraft, for eksempel ved at de ønsker å gjøre livet surt for en eks-kjæreste.