Fastlegene i Levanger og Verdal er krystallklare: Å gå over til Helseplattformen er helt uaktuelt.

– Vi har allerede et datasystem som fungerer veldig bra. Turnuslegene jobber med det fra første dag uten at man må ha opplæring. Systemet er intuitivt som en iPhone, sier fastlege Guri Holmvik ved Stekke legesenter i Verdal. Hun er i tillegg leder for Allmennlegeutvalget i Verdal.

I et åpent brev underskrevet av Holmvik og tre fastlegekolleger i Verdal og Levanger, skriver de at fastlegene aldri kommer til å gå over til det omstridte journalsystemet Helseplattformen.

Lege opplever krise med Helseplattformen. Guri Holmvik er fastlege og leder for Allmennlegeutvalget i Verdal. Foto: Leif Arne Holme

– Er det ikke vel bastant å slå fast at dere aldri kommer til å bruke Helseplattformen?

– Det føles veldig unaturlig å gå over til et system som er dyrere, mindre brukervennlig og mer tungrodd enn det vi allerede har, svarer Holmvik.

Støtte i Trondheim og Malvik

Fredag ble det offentlig kjent at 39 fastlegekontor i Trondheim og Malvik varsler at de verken nå eller i framtiden vil ta i bruk Helseplattformen. Det sier de til Adresseavisen. Saken leser du her:

Guri Holmvik er langt fra overrasket av denne nyheten.

– Jeg tenker at det er veldig fint at det kommer fram. Vi fastleger har vært veldig tydelig i veldig mange ledd i mange måneder. Politikere og administrasjon har fått disse beskjedene for mange måneder siden i hele Trøndelag. Det har også styret i Helse Nord-Trøndelag gjort, sier Holmvik.

Med det mener hun bastant at argumentet «Én innbygger, én journal», som var hele kongstanken for Helseplattformen, ikke kan brukes som argument av noen.

Nedslående rapport

Videre forteller hun at Helseplattformen tapper helsevesenet for gode fagressurser. Tid som skulle gått til pasienter blir heller brukt på dataverktøyet. Det har hun selv erfart i samhandling med Verdal kommune etter at kommunen ble med i februar.

Statsforvalteren i Trøndelag og Helsetilsynet gjennomførte tilsyn av Helseplattformen i Verdal i september. 22 ansatte i kommunen ble intervjuet om forhold rundt avviksmeldinger og Helseplattformen.

Konklusjonen i den foreløpige tilsynsrapporten er at Verdal kommune ikke har hatt tilstrekkelig kontroll ved innføringen av Helseplattformen.

– Dette medfører risiko for svikt i tjenestene til pasienter og brukere, og er brudd på forsvarlighetskravet i helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1, står det som foreløpig konklusjon i tilsynsrapporten.

Tilsynsmyndighetene har bedt om en tilbakemelding på at kommunens personell og ledere har gjennomgått rapporten og sjekket om den inneholder faktiske feil. Dette skal gjøres innen 1. november.

Les om rapporten her:

– Ikke overraskende, konkluderer Holmvik, som frykter at den reelle situasjonen er enda verre fordi ansatte har gått lei og ikke har tid til å skrive alle avvikene som oppstår.

Finner stadig nye feil

Ann Kristin Lyngsaunet er sykehjemslege i Verdal kommune. Hun er ansatt i en 100 prosent kommunal stilling og bruker Helseplattformen daglig.

Hun bekrefter til Innherred at hun er en av de ansatte i kommunen som har varslet Statsforvalteren og uttrykt bekymring for ivaretakelsen av pasientsikkerheten og alle feil i Helseplattformen.

– Jeg ser ingen bedring, og finner stadig nye feil. Jeg rekker heller ikke melde inn alle feil fordi jeg har en jobb å ivareta. Jeg kan ikke se at dette kan fortsette, sier Lyngsaunet.

Ann Kristin Lyngsaunet ser ingen tegn til bedring for Helseplattformen. Foto: Leif Arne Holme

Om innholdet i den foreløpige tilsynsrapporten sier hun at det bekrefter hennes opplevelse som lege.

– Jeg er veldig bekymret, og ser på Helseplattformen som en midlertidig løsning. Jeg kjenner også igjen opplysningene og beskrivelsene som har kommet frem i Trondheim, sier Lyngsaunet.

Flere har beskrevet Helseplattformen som et synkende skip og tatt til orde for at Helse Midt-Norge trenger en plan B.

– Det er jeg enig i, avslutter Lyngsaunet.

Ser alvorlig på funnene

Til uka får politikerne både i Verdal og Levanger en orientering om status for Helseplattformen.

Begge kommunedirektørene slår fast at Helseplattformen fungerer langt fra optimalt.

Levanger-direktør Peter Ardon omtaler den foreløpige tilsynsrapporten i Verdal, der han slår fast at han ser med alvor på funnene som er gjort.

– Selv om vi har iverksatt kompenserende tiltak, blant annet i form av videre frikjøp av både instruktører og superbrukere, kan det ikke utelukkes at funn fra tilsynet i Verdal har en overføringsverdi til situasjonen i Levanger, ikke minst fordi vi har fulgt samme opplæringsløpet som Verdal i forkant av innføringen, skriver kommunedirektøren i Levanger.

Han legger til at funnene fra Verdal også vil bli fulgt opp i Levanger, og at kommunene vil ha et tett samarbeid om dette for å lete etter oppfølging som har overføringsverdi på tvers av kommunegrensa.

Ann Kristin Lyngsaunet og Guri Holmvik er bekymret for en rekke ting vedrørende Helseplattformen. Foto: LEIF ARNE HOLME