Dina Nesgård Evjen holdt appell under minnesmarkeringen av 22. juli.

Evjen er nyvalgt leder for Levanger AUF og holdt ungdomsappellen under markeringen ved minnesmonumentet på Røstad fredag.

Markeringen ble arrangert av Levanger kommune i samarbeid med Levanger Arbeiderparti.

Eivind Rindal var hovedtaler. Han har en sterk historie. I tillegg til å være Utøya-overlevende, havnet han midt i skytedramaet utenfor London pub i Oslo natt til 25.juni i år.

Innherred har fått tillatelse å publisere Evjens appell i sin helhet:

Kjære alle sammen,

I dag er det 11 år siden vi så brutalt mistet 77 menneskeliv. Flesteparten av disse var ungdommer, som var på sin 1, 3 eller 10 sommerleir på Utøya. Som med sine håp og drømmer gikk om bord på MS Thorbjørn, klare for Norges største politiske verksted. 69 bankende hjerter, som aldri kom hjem igjen.

11 år har gått, men det er fortsatt like viktig å ta kampen mot hatefulle ytringer, ekstremisme og konspirasjonsteorier- hver eneste dag. For hvis vi ikke tør å ta kampen, ikke tør å snakke om at de høyreekstreme kreftene er mer organiserte enn før, og ikke tør å snakke om at det var et målrettet angrep på AUF og Arbeiderpartiet- da lar vi hatet vinne.

Måten enkelte politikere snakker om andre mennesker på er direkte farlig. Det skaper et oss og et dem, der hatet er spesielt rettet mot minoriteter. Ikke alle ord blir til handling, men all terror har startet med ord. Hver og en av oss bærer et enormt ansvar for å sørge for at det samme ikke skjer igjen, og en del av det ansvaret ligger i å passe på måten vi snakker om hverandre på.

I 2011 var jeg selv 5 år, og i likhet med min generasjon har jeg få egne minner fra dagen. Det er vår oppgave å lære de kommende generasjonene om tankegodset som førte frem til høyreekstrem terror. Det hatet som tok 77 menneskeliv.

Utøya er et fantastisk fint sted, hvor jeg har noen av mine beste minner, men også et sted som vekker ettertanke og som viser hva som kan være konsekvensene når hat, fremmedfrykt og konspirasjonsteorier får slå rot i samfunnet vårt. Derfor er jeg veldig stolt av at Levanger Arbeiderparti ønsker å fremme et forslag om at alle 9.- klassinger i kommunen skal få dra til Utøya og delta på demokrativerkstedet.

Vi lovte hverandre å aldri glemme da vi løftet rosene i 2011. Vi lovte hverandre å ikke tie på tiårsmarkeringen i fjor. De løftene skal vi holde. Mange mennesker mistet livet 22. juli fordi de brukte stemmen sin. Vi skylder dem å bruke vår.

For Aleksander, Gizem, Håkon, Lene, Snorre, Sondre, Christopher og Emil - vi skal aldri glemme.»