Ganske så mange hadde funnet vegen til fakkeltoget og markeringen på vektstasjonen ved E6 fredag ettermiddag. Kun lyssatt av stjernene på kveldshimmelen og tente fakler, ble drepte i trafikken minnet og ønsket om færre drepte og hardt skadde belyst.

Fattig trøst

11 personer gikk bort på nordtrønderske veger i fjor, og 170 personer ble hardt skadet. Det ble symbolisert med biler og tente lys på gangvegen mellom Boby'n og vekta.

– Regjeringen har satt av 952 millioner kroner til trafikksikkerhetstiltak i år. Men selv om vi håper det skal bidra til færre drepte og hardt skadde er penger en fattig trøst for de som er rammet, sa Verdals egen statsråd Robert Eriksson i sin tale til de frammøtte.

Vise omsorg

Arbeidsministeren fremhevet derfor viktigheten av å bry seg om og vise omsorg for hverandre. Helst før ulykken er ute.

– Bruk bilbelte. Avpass farten, og pass på så kompisen din ikke setter seg bak rattet i frustrasjon eller påvirket, oppfordret Eriksson.

Viktig med håp

Verdalsrussen har i mange år vært en viktig medhjelper i den årvisse markeringen. Visepresident Lisa Mari Fiskum beskrev i sin appell livets sårbarhet og den utrolig korte vegen fra fart fremover til bråstopp og stummende mørke i trafikken.

Samtidig vektla hun betydningen av å alltid ha håpet. Håpet om framtida. Både for de som har blitt rammet, og håpet om en dag å innfri visjonen om null drepte og null hardt skadde i trafikken.

– Vi har lagt bak oss et år som var langt verre enn året før. Likevel må vi ikke slutte å håpe at vi vil ha færre fakler her i årene framover.

Vakre sanger

Programmet på vekta ble ledet av distriktsleder i Trygg Trafikk, Idar Ertsås. Thomas Brøndbo stod for det musikalske mellomspillet med kjente og kjære låter som DDEs «Det fine vi hadd sammen», Terje Tysland-sangen «Heile livet» og Åge Aleksandersens «Lys og varme».

Etter markeringen på vektstasjonen ble de frammøtte av sokneprest i prostiet, Rune Mahlum, invitert til minnegudstjeneste i Vinne kirke.