– Årets julemarked var nærmest eksplosivt. Mange produsenter gikk tom for varer. Vi tror vi snart kan slå Oslo, sier Øygunn Skaret, markedsleder for Bondens marked Trøndelag til Adresseavisen torsdag.

Bar Ytterøy-ribba hjem på t-banen Dette er årsaken til at Jonas Gahr Støre er svinaktig glad i Karl Laugsands griser. Enorm vekst

Julemarkedet i desember er den travleste og mest innbringende måneden i året for de lokale produsentene som reiser til Bondens marked. 2013-markedet før fikk en anslått omsetning på 14,5 millioner kroner alene, noe som er en kraftig økning fra 2012. Året før omsatte Bondens marked i Trondheim for 9,7 millioner kroner totalt på hele året.

– Trøndelag er fra før størst i antall produsenter. Nå vil vi bli størst også i kroner og øre, sier Skaret.

Hun mener at suksessen og den store veksten kan forklares med tre faktorer: Stadig større kundekrets, dobling av antall markedsdager i løpet av året og flytting av julemarkedet nærmere jul.

– Vi har fått tilbakemeldinger på at det var et marked på høyt nivå, bedre også enn mange markeder ute i Europa, sier hun.

Bærre lækkert

Karl Laugsand fra Ytterøy er en av de faste deltakerne på Bondens marked i Trondheim. Han skrøt i avslutningsdagene før jul av den svært gode mottakelsen han igjen hadde fått i trønderhovedstaden.

– Det er bærre lekkert. Det er nesten terapi for en bonde å få komme ut og møte publikum direkte. Det er synd at ikke flere bønder får høre fra folket som kjøper produktene deres. Det er en klar selvtillitsboost når kundene setter pris på meg, sa Laugsand til Levanger-Avisa.

Svært populær

Laugsand har nemlig hendene fulle med matproduksjon før jul, og måtte hjem til Ytterøy for å koke flere syltelabber halvveis i førjulsuka og julemarkedet.

– Omsetningen øker for hvert år, og vi lager så mye vi klarer. Vi har nå 75 store griser som hovedbasis, og hadde bortimot ni tonn med grisekjøtt i slakt. I tillegg kjøper vi inn elg, lama og storfekjøtt, og etterspørselen er stor, sier Laugsand.