Tre personer var på joggetur i Vuku da de gjorde et urovekkende funn.

Trioen skulle ta seg i retning elva for å gjøre et nødvendig ærend da de oppdaget en haug med beinrester noen meter fra Verdalselva.

– Det var som om vi var i en skrekkfilm, forteller én av joggerne. Innherred har møtt dem i Vuku, men de ønsker å være anonyme.

Funnet ble gjort cirka 800 meter i luftlinje unna Vuku sentrum.

– Det er en del kjøtt og pels som ikke har fortært enda, og at dette ligger så nært elvebredden synes jeg er bekymringsverdig, fortsetter joggeren.

–Det ser ut som en gravplass, og det lukter ganske ille også. Så det var veldig betryggende å se at det var dyreskjelett og ikke annet. Men likevel – det er noe med etikken oppi alt. Det rent etiske med at det er en badeplass bare noen hundre meter ned elven her, sier én annen av joggerne.

På andre siden av elva står en jaktpost, og derfor antok joggerne at dette var dyr som var lagt ut til åte.

De forteller også at de tok kontakt med politiet.

Omtrent her ble dyrerestene i Vuku funnet - cirka 800 meter i luftlinje fra sentrum. Foto: Skjermdump fra Google maps

Rakk ikke fjerne

Det er den ivrige revejegeren Rune Thoresen som råder over åteplassen med tillatelse fra grunneier. Han sier at det er snakk om beinrester fra hovedsakelig elg, men også noe rådyr.

– Det er en beinhaug som ligger der, ja. Den har ligget der lenge, sier Thoresen.

Han forteller at han har jaktet siden 2012 og brukt dette som åteplass. Åteplassen ligger utenfor det han opplever som vanlig ferdselsvei for turgåere. Dette er første gang han har fått reaksjoner på at det ligger åtsel der.

For tiden er han på ferie i Nord-Norge. Normalt har han pleid å rydde unna beinrestene på denne tiden av året, men i år rakk han ikke det.

– Jeg kom meg ikke over elva med kano fordi den var så stor før jeg skulle dra nordover. Jeg kunne gått rundt, men det ble ikke tid til det. Da ble det slik denne gangen, forklarer han.

Thoresen kommer tilbake til Vuku i starten av juli, og lover å rydde opp når han kommer hjem.

Jegeren lover å rydde opp så fort han kommer tilbake til Vuku. Foto: Eirik Reinaas Bjørshol

– Vanlig jaktmetode

Regionssekretær for Norges jeger- og fiskerforbund i Nord-Trøndelag, Endre Alstad, kan fortelle at en vanlig metode for revejakt er å legge ut åte.

– Det vanligste er å jakte rev på åte. Altså at man har en post, og så legger man ut kadaver eller deler av vilt som enten er trafikkskadet eller annet, sier Endre Alstad.

Åtejakt er lovlig, men delvis regulert i animaliebiproduktforskriften. Innherred gir Alstad en beskrivelse på hvordan stedet i Vuku så ut.

– Det kan være noe problem rundt omkring at folk ikke flir opp etter seg. Iallfall hvis det er i nærheten av hvor folk går tur og sånt, sier han.

På sentrumssiden av elva står en jaktpost. Foto: Eirik Reinaas Bjørshol

Mattilsynet

Andreas Otlo er avdelingssjef i Mattilsynets avdeling Sør-Innherred.

– Det er vanlig å benytte kadaver fra ville dyr i åtejakt. Slakteavfall etter jakt på ville dyr kan brukes til åtejakt i samme område hvor dyret levde. Når jakten er avsluttet, bør åteplassen ryddes, sier han.

Mattilsynet trenger ikke melding ved utlegg av åte, men vi har noen råd til jegere:

  • Ikke bruk større åte enn nødvendig.

  • Åteplassen skal ikke forstyrre lovlig beitebruk.

  • Åteplassen skal ikke være til sjenanse for publikum.

  • Rydd opp etter avsluttet jakt.

Også §5 i Forskrift om utlegging av åte og fôring av vilt sier at åteplasser må ryddes etter bruk.

Rettelogg: I en tidligere versjon skrev Innherred at funnet ble gjort ved Helgåa. Fordi at funnet ble gjort nedenfor Holmen bru, er dette feil stedsangivelse. Ved Holmen gård møtes Helgåa og Inna. Derfra og mot fjorden er Verdalselva riktig benevnelse.

Åtselet er samlet i en haug med bein. Foto: Eirik Reinaas Bjørshol
Hodeskalle finnes blant beinrestene. Foto: Eirik Reinaas Bjørshol
Foto: Eirik Reinaas Bjørshol
Beinrester av elg. Foto: Eirik Reinaas Bjørshol
Skinnet stammer fra rådyr. Foto: Eirik Reinaas Bjørshol
Foto: Eirik Reinaas Bjørshol
Tre joggere ble møtt av dette synet. Foto: Privat