Verdal kommune leverte før helgen sitt tilsvar til den foreløpige tilsynsrapporten for tildeling av langtidsplasser i Verdal kommune. I brevet retter kommuneadministrasjonen opp faktafeil, men ber også Fylkesmannen om å forklare flere uttalelser i kritisk retning. Deriblant etterlyser kommunen svar på hvorfor de har brutt lovverket ifølge de nye forskriftene. Lovbruddet begrunnes slik av Fylkesmannen:

–Verdal kommune sikrer ikke gjennom sin styring og ledelse at fare for svikt i tildeling av langtidsopphold i sykehjem forhindres.

Det krever kommunen nå en utdyping av, for å forstå hva Fylkesmannen mener gjøres feil.

–Ut fra rapportens innhold kan vi ikke lese hva som manglet i risikovurderingen. Vi ber om en presisering, skriver ledelsen under signaturen til virksomhetsleder Unni Haugan Sellæg i tilsvarsbrevet.

Videre forklarer kommunen at de vil vite hva som mangler for å oppfylle lovkravene.

–Vi har ei utfordringmed å forstå innholdet i avviket. Ordlyden i lovbruddet oppfatter vi som at vi skal forhindre risiko. Risiko kan ikke forhindres, men reduseres. Skal avviket forstås slik at Verdal kommune sitt styrings- og ledelsessystem ikke reduserer risikoen nok? I så fall på hvilken måte? Hva er det som mangler? Det ønsker vi at Fylkesmannen presiserer, skriver kommunen i svarbrevet.

Kan ikke kommentere

Kommunalsjef for velferd, Anne Kari Haugdal, sier at kommuneledelsen ikke vil kommentere svarbrevet eller rapporten ytterligere før den endelige tilsynsrapporten foreligger. Hun bekrefter imidlertid innholdet i svarbrevet, som hun også viser til.

–Det er slik prosedyrene er. Vi kan kommentere faktafeil og stille relevante spørsmål for å være sikre på at vi forstår hverandre. De kommentarene i svarbrevet er våre undringer og korrigeringer, som vi syns er relevante i forhold til den foreløpige rapporten, sier Haugdal.

–Hvorfor spør dere om tydeligere svar rundt blant annet lovbruddet?

–Det kan jeg ikke kommentere ytterligere før den endelige rapporten foreligger.

–Dere har levert en lang liste kommentarer til rapporten. Er det vanlig med så omfattende svar?

–Det kommenterer jeg ikke foreløpig, sier Haugdal og henviser til den endelige rapporten.

Den er ifølge Fylkesmannen klar i løpet av mai måned.

Vil ha veiledning

I brevet ber kommunen også Fylkesmannen om å gi kommunene generelt veiledning på hvordan de skal tolke de nye forskriftene for internkontroll.

–Vi opplever at det er et sprik mellom lovteksten og forskriften når det gjelder pårørendes rettigheter. Vi anmoder Fylkesmannen å gi kommunene veiledning på hvordan dette skal tolkes og følges opp på korrekt måte, skriver kommunen i tilsvaret.

Kommunen viser i svaret også til en rekke korrigeringer av fakta, som blant annet svar på kritikk for underbemanning av saksbehandlingskontoret. I brevet kommer det blant annet fram at kommunen skal tilføres en ny fullstilling som saksbehandler. Brevet utdyper også kompetansen til de ansatte på kontoret med komplett utdanningshistorie for å klargjøre kunnskapsnivået som Fylkesmannen har tatt opp i sin foreløpige tilsynsrapport.

Fylkesmannen har også pekt på at inntaksnemnda kun består av ledere, noe de mener kan medføre risiko for at brukerperspektivet ikke ivaretas tilstrekkelig. Som svar skriver Verdal kommune kort:

–Hva mener Fylkesmannen med dette?

Deretter spør kommunen på utdyping av flere lovtolkninger og bakgrunner for utsagn i rapporten. De svarer også på påstander om at medisinsk utstyr ikke ble flyttet med i overflyttingen fra Ørmelen bo- og helsetun med at Verdal bo- og helsetun hadde tilsvarende og nyere medisinsk utstyr og at utstyret derfor ikke ble overført.

Innherred har vært i kontakt med flere hovedtillitsvalgte i Verdal kommune i forbindelse med tilsynssaken. De ønsker ikke å kommentere tilsynsrapporten og dens innhold før de har fått sett nærmere på innholdet.