Demensprisen 2013 i Nord-Trøndelag  går til Ytterøy helsetun, og ble delt ut i forbindelse med markering av den internasjonale alzheimerdagen på HiNT Røstad lørdag.

I salen satt tre overraskede, men svært så glade representanter fra helestunet. Kristin Haugdahl Nøst, Anna Marie Laugsand og Anne Irene Brattaker visste ingenting på forhånd.

– En anerkjennelse for arbeidet vi gjør, sier en fornøyd Nøst. Hun tror helsestunet er belønnet for for sitt foregangsarbeid, med ansatte som er flinke til å prøve ut nye innspill i eldreomsorgen.

Høner i hagen og kopplam til kaffen

Ved Ytterøy helsetun mangler det i alle fall ikke på nytenking. Musikk, dans, sansehage og dyr hører med blant aktivitetene. Og ikke bare det, beboerne krydrer gjerne dagen med litt ekstra spenning, ikke minst når de ansatte tar de eldre med i hagen på andre siden av veien.

– Da blir det epleslang, ler Anna Marie Laugsand.

Hønebesøk i sansehagen, kopplam til ettermiddagskaffen og kattunger i fanget er øvrige eksempler som får beboerne til å blomstre.

Begivenheter som slår godt an og som viser seg å ha god effekt.

– Vi er ikke redde for å bruke oss selv. Og å ta i bruk våre sterke sider, tilføyer hun. Ikke sjelden inviteres også barnehager og skoleklasser til helsetunet, og øvrige ressurser i bygda likeså.

– Frivilligheten er viktig, og gir oss flere strenger å spille på. Kanskje er det også lettere på et lite sted, sier prisvinnerne.

Hverdagshelter

Demensprisen skal gå til en «hverdagshelt» som kan være en enkeltperson, en gruppe mennesker eller en enhet som for eksempel en institusjon, et dagsenter eller en avdeling.

Ytterøy helsetun får ros fra juryen.

– Årets demenspris går til noen som fortjener heder for sin omsorg og hjertevarme for personer med demens og deres pårørende. Prisvinneren har utviklet seg systematisk, struturert og profesjonelt innenfor trivselstiltak, musikk og kulturelle aktiviteter.  Ansatte ved Yterøy helsetun er opptatt av å møte den enkelte individuelt i trygge rammer som er faglig forankret og har lagt vekt på felles holdninger og etterutdanning av alle ansatte innenfor demens.

Om Ytterøy helsetun begrunner juryen videre:

* De arrangerer ettermiddagstreff, gammeldans, nyttårsball og gladsang

* De sørger både for gårdsbesøk samt at dyr kan besøke helsetunet

* De har CD-spillere på alle rom slik at musikk og sang bevisst kan brukes i omsorgen

* De bruker PARO – en robot-sel som har positiv effekt på personer med demens

* De har bygget egen sansehage i samarbeid med det lokale helselaget

Demensprisen er en honnør til en innsats utenom det vanlige. Det kan være enkeltindivider som gjør et stort uformelt og frivillig arbeid i det stille, eller offentlig virksomhet som gjennom sitt virke fremviser nytenkning og engasjement på en respektfull og inkluderende måte som kommer både demenssyke og pårørende til gode, for eksempel et dagtilbud eller en sykehjemsavdeling tilrettelagt for personer med demens, heter det i statuttene. Det er Nasjonalforeningen for folkehelsen i Nord-Trøndelag som står bak.