52-åringen har sikret seg skuta gjennom selskapet, Nordic Property Group A/S(NPG), og overtar den for 1,8 millioner kroner. NPG vil selge 800 aksjer i Havella, pålydende 1.000 kroner og Innhaug selger gjerne aksjer til lokale båtinteresserte.

Overtatt på Vestlandet

- Med respekt så er vel ikke Levanger noe ishavsby akkurat. Men for å skaffe litt bredere interesse for denne historiske skøyta i vår ellers så vakre by, så legges det nå ut 800 aksjeandeler a kr 1.000. Det blir totalt 1.800 andeler i den historiske båten, sier den Singapore-baserte forretningsmannen.

Denne uka har nessebyggen og hans venner overtatt Havella rent fysisk. Dette skjedde på Rogalands-kysten.

- Vi hentet henne på Engøya, og gikk over til Tau. Her skal vi ta ombord resten av utstyret før vi setter kursen nordover, skriver Morten Innhaug på Facebook.

Garantert drift

På 1950- og 1960-tallet og fram til isbjørnen ble fredet i 1973 var denne vakre skuta like så like ofte på Svalbard som solen om våren. Den var hjemmet til eventyrer Ragnar Thorseth og hans familie under overvintringen i 1987/1988.

- Havella er tenkt brukt til forskjellige turer i de polare områdene, og i år er det planlagt tur til Murmansk og videre rundt kola halvøya til Arkhangelsk. Aksjeandelene gir rett til å være med eller bruke båten etter nærmere bestemte regler og prioriteringer, påpeker Morten Innhaug.

Kjøpte 200

Andelen gir også rett til utbytte om det blir overskudd på driften, og det samme ved et eventuelt salg. Ellers er det ingen andre økonomiske forpliktelser da driften for øvrig blir garantert av NPG.

P.S.: Eirik Thorseth som kjenner båten etter overvintringen på Svalbard som følgeskip til vikingskipet Gaia helt sør til Rio de Janeiro, har tegnet seg opp for 200 aksjeandeler, men det er fortsatt mange usolgte aksjer.