Ønsket om rask fremdrift i helsehusprosjektet endte med det som rådmann Jostein Grimstad har omtalt som «kollektiv menneskelig svikt». Ansvaret er imidlertid tydeliggjort i en rapport som KomRev Trøndelag IKS har gjennomført på oppdrag fra kontrollutvalget i Verdal kommune.

– Kommunalsjef helse og velferd i Verdal kommune har tatt på seg ansvaret for at glippen skjedde, oppsummerer revisorteamet som har bistått kommunen.

Hastverk

Klar beskjed til rådmann

Kontrollutvalget hadde saken til behandling mandag. Utvalget slutter seg til revisors rapport og videresender den til kommune-styret for endelig behandling. I innstillingen heter det at kommunestyret tar rapporten til orientering. Og punkt 2: Kommunestyret ber rådmannen merke seg revisors funn.

Leder i kontrollutvalget, John Hermann, sier i en kommentar at det er en bra rapport som KomRev har levert.

– Den er ryddig med en tidslinje. Oppdraget var å få avdekket hva som skjedde og hvordan det kunne skje. Det synes jeg rapporten viser veldig klart og tydelig. Slik jeg oppfatter rapporten er det ikke en kollektiv glipp, men en serie glipper. Rapporten tar opp en rekke feil, sier Hermann som uttaler seg på egne vegne og ikke hele kontrollutvalget.

Arkiv-kritikk

John Hermann peker blant annet på kritikken fra revisor om kommunens arkiv som er litt vanskelig å finne fram i. Det gjelder dokumenter som burde vært tilgjengelig og referat som ikke er arkivert.

– Styringsgruppa har gått utover sitt mandat. Det har vært hastverk og hoppet bukk over det som er vanlig. Dette er et av de største prosjekter i nyere tid hva gjelder økonomisk størrelse, og det er oppsiktsvekkende at det er gjort så mange feil. Og det at en tar ansvar og legger seg flat tar ikke bort alvoret i saken.

I kontrollutvalget ble det åpnet for en debatt om feilene og de klare feilvurderingene som er gjort skulle få noen følger. Utvalget samlet seg om forslaget til innstilling i saken der det altså heter at kommunestyret ber rådmannen merke seg revisors funn.

Doffin-anbudet

Det var den 27. oktober 2016 at det ble det lagt ut en begrenset anbudskonkurranse på kunngjøringsdatabasen for offentlige anskaffelser, Doffin. Prekvalifiseringen gjaldt helsebygg i Verdal kommune, som det på dette tidspunktet ikke fantes noe politisk vedtak for bygging av.

Første steg i en begrenset anbudskonkurranse er å prekvalifisere aktører som på et senere tidspunkt skal utarbeide et tilbud. Den begrensede anbuds-konkurransen ble stanset før prekvalifisering ble sluttført og aktører ble invitert til å presentere tilbud. Saken ble imidlertid kjent og fikk stor oppmerksomhet i media.

– Utlysningen på Doffin var gjort uten politisk forankring, fastslår revisorselskapet.

Endret prosjekt

Prosjektet om helsebygg startet som et prosjekt om utbygging ved det eksisterende Ørmelen bo- og helsetun. Høsten 2016 endret utbyggingsprosjektet seg til å omhandle samling av flere tjenester i et nytt bygg, både som følge av inspirasjon fra løsninger andre steder i landet, behov for å redusere kommunal bygningsmasse, og et ønske om gode og langsiktige løsninger innen helse og omsorg.

Revisor mener at svikten i styringsgruppen var muliggjort av et ønske om rask fremdrift i prosjektet, kombinert med at styringsgruppen oppfattet å få signaler på at prosjektet ville bli vedtatt politisk.

– I lys av disse to faktorene kan det ha blitt sett på som hensiktsmessig å starte prosessen med prekvalifisering samtidig som saken var under politisk behandling. Det var lite erfaring med utlysning av begrensede anbudskonkurranser i styringsgruppa, og en i styringsgruppa som hadde erfaring innen dette, var trolig ikke til stede på møtet der prosjektleder fikk beskjed om å lyse ut prekvalifisering på Doffin, skriver revisoren»

Revisjonsteamet har bestått av prosjektleder Sunniva Tusvik Sæter, prosjektmedarbeiderne Eirik Gran Seim og Marit Ingunn Holmvik, samt kvalitetssikrer Unni Romstad.

Tilsynsrapport

Kontrollutvalget hadde flere saker til behandling mandag. Blant disse fylkesmannens tilsynsrapport om tildeling av langtidsopp-hold i sykehjem. Det ble under Fylkesmannens tilsyn påpekt ett lovbrudd: «Verdal kommune sikrer ikke gjennom sin styringsaktivitet at fare for svikt i tildeling av langtidsopphold i syke-hjem forhindres.»

Kontrollutvalget fikk en orientering fra rådmannen om hvordan Fylkesmannens tilsynsrapport blir fulgt opp.

Foruten John Hermann består kontrollutvalget av Kristine Karlgård (Sp), Kristin Hildrum (Ap), Astrid Tromsdal (Ap) og Knut Snorre Sandnes (H).