En ny form for trening, som kombinerer både jogging og søppelplukking, er en trend som har fått mange tilhengere verden rundt den siste tiden.

Blant de som har kastet seg med er Nessedamene, som har vært aktive trimmere med lavterskelfokus siden 2009. De har faste treninger to ganger i uka, i tillegg til minst en topptur hvert år.

- Vi har stor glede av naturen og utetrening gjennom året. Vi prøver å variere treningene med intervall i trimtrappa, åkertråkk, ski- og sykkelturer og ti på topp-turer, sier Tove Nordgaard, som er ansvarlig for toppturene til Nessedamene.

- En slags takk til naturen

Når «plogging» dukket opp som et verdensomspennende fenomen bestemte de seg for å bli med.

- Jeg tror det var først i høst jeg fikk høre om «plogging». Det er jo egentlig det samme som vi har gjort før, men når det blir en trend så blir det mer bevissthet rundt det, sier hun.

Se video av «plogging»:

Torsdag kveld inviterte de til trim og søppelplukking i fjæra langs Ytternesset.

- Vi tenkte at dette kan gi hverdagsturen en dypere mening, i tillegg til at vi holder oss i form. Det er en slags takk tilbake til naturen, som har gitt oss så mange flotte opplevelser, sier Nordgaard.

Hva fant dere?

- Vi fant plastikk, glasskår, bokser, metall, isopor... Ja, det er veldig mye søppel, så det trengs en opprydding. Folk synes det er veldig artig å bidra, det gir turen en ekstra dimensjon på en måte, sier Nordgaard.

Foto: Tove Nordgaard

Var det bra trening?

- Det er bestandig bra trening med Nessedamene. Vi har det artig og trivelig ilag. Man får trent kjernemusklaturen skikkelig ved å gå og bøye seg opp og ned. Samtidig lærer man å se seg rundt, se på detaljene i naturen. Man lærer også å se hverandre, sier hun.

- Er ikke et ork

Det varierer hvor mange som er med på treningene deres. Det kan være alt fra to til 30 personer på hverdagsturene. På toppturene har de på det meste vært 70 personer.

- Den mentale biten er vel så viktig som det fysiske ved disse treningene, sier hun.

Nessedamene er ikke ukjente med å plukke søppel på sine tidligere turer heller. De ryddet blant annet Nessestien for søppel i fjor.

- Vi kommer til å fortsette med dette framover også, da det gir oss stor glede å bidra til en renere planet. Hvis man skal gå seg en tur, så er det jo bare å ta med seg en pose samtidig. Det er ikke et ork, sier hun.

Nordgaard påpeker at «plogge»-turene også blir en fin forberedelse til årets topptur, som går til Vigelpiken i Røros.