De fleste blir nok overrasket når de får resultatet, at de egentlig har cøliaki. Noen har symptomer, mens andre kanskje ikke kjenner så mye til magesmerter eller andre plager.

Ordene tilhører Eivind Ness-Jensen, overlege ved Sykehuset Levanger, men de siste årene har han mest hatt forskerhatten på hodet hos naboen HUNT

Dermed kan det også stå førsteamanuensis på visittkortet, og med en doktorgrad i sekken i tillegg, burde 45-åringen ha de beste forutsetninger for å drive forskning, som til syvende og sist skal komme deg og meg til gode.

Fordøyelsen

Tidligere denne uka ble forskningsprisen for 2021 delt ut regi av det regionale brukerutvalget i Helse-Midt-Norge.

Bakgrunnen for at det står 2021 på diplomet til vinneren, er rett og slett forsinkelser på grunn av koronaviruset.

I utgangspunktet får Ness-Jensen prisen for studier av de mest vanlige fordøyelses- og kreftsykdommene i fordøyelseskanalene, og ikke minst hvordan vi kan behandle og forebygge disse.

Oppblåst mage

De er nok sikkert ganske mange av oss som kjenner på en oppblåst mage.

Men du trenger ikke ha cøliaki av den grunn.

– Nei, de fleste har ikke det, men det kan være at mange reagerer på hvete for eksempel. Hvete er tungt fordøyelig. Kutter du ut hveten så kan mageproblemene blir borte. De aller fleste av oss tåler både litt gluten og hvete.

Likevel så er det altså noen som har cøliaki uten å vite det, og gjennom studien så oppdaget Ness-Jensen at ganske mange kan være rammet.

Bakgrunnen for studiet var at en representant fra den lokale cøliakiforeningen kontaktet HUNT og lurte på hvorfor det ikke var forsket mer på cøliaki.

– Og det hadde hun helt rett i, så derfor satte vi i gang, smiler forskeren med aner fra Nord-Odal og Nordfjordeid.

HUNT-materiale

Arbeidet ble gjort i forbindelse med HUNT 4 og materialet som er samlet inn der.

Der hadde 56.000 deltakere levert blodprøve, og alle disse ble gjennomgått med tanke på cøliaki.

Det ble treff på cirka tusen personer, og disse tok forskergruppa kontakt med og responsen var enorm.

– Ja, det er helt utrolig. Mellom 70 og 80 prosent tok kontakt med oss slik at vi fikk sjekket dem nærmere. Mange av dem hadde diffuse plager. Trøtt og sliten, vondt i hodet og muskler, og så viser det seg at plagene kommer av cøliaki uten at de visste det selv. De fleste ble raskt bedre etter at de begynte med glutenfri diett.

Derfor er Ness-Jensen tydelig på at om du har plager som du ikke helt vet hva kommer av – dra til legen og ta en blodprøve.

Første fase

Men han er også tydelig på blodprøven ikke kan gi et svar med to streker under. Det får man først gjennom grundigere undersøkelser på sykehus.

Selv om forskeren nå har fått pris, så er prosjektet bare i startgropa.

– Det er nå vi skal tolke resultatene fra HUNT-materialet og bli vitenskapelig. Det er ikke bare meg som jobber med dette. Jeg har hatt bistand fra tre stipendiater, og over sommeren kommer ytterlige to personer til, som har doktorgrad som ballast.

Eivind Ness-Jensen er altså 45 år, gift og har tre barn.

Familien bor på Kvilstad – på Bruborg-siden av sentrum.

Godt rykte

Den da nyutdannede legen kom til Levanger i 2005 for å gjennomføre turnustjeneste.

– Planen var å bli her i 1,5 år, men som du ser jeg er her enda, og jeg trives godt i Levanger – både privat og ikke minst med mulighetene jeg får gjennom arbeid. Jeg må også få si en annen ting. Sykehuset Levanger har et veldig godt rykte nasjonalt. Jeg studerte i Oslo, og vi fikk høre på universitetet at Levanger var et bra sted å dra. Og det har jo vist seg å stemme, smiler den innflyttede.

I tillegg til blomster og diplom, så fulgte det med 150.000 kroner til forskeren ved HUNT, og prisvinneren var tydelig på hva pengene skulle gå til:

– Pengene skal brukes til videre forskning - og dette monner, var ordene vinneren brukte da ha mottok prisen.