* Hvis du pakker opp en gave som du ser at du ønsker å bytte, så la varen være i originalemballasjen. La alle lapper og merker sitte på.

* Har du pakket gaven helt ut, ta iallfall vare på originalemballasjen.

* Sjekk om det er byttelapp og om den har noen tidsfrist. Hvis den har lang gyldighet, er det lurt å vente med å bytte til over nyttår.

* Noen ting, som sesongvarer, bør byttes raskere enn andre varer. Det haster mer med klær og sportsartikler enn med bøker og elektronikk.

* Hvis du ser deg nødt til å gå i butikken i romjula, velg odde tider med færre kunder, som tidlig på dagen eller litt før stengetid.

* Handler du på nett, sjekk hvilken byttefrist som gjelder og om du må betale porto. Ved netthandel i Norge, EU og EØS har du lovfestet angrerett i to uker. Vil du bytte og sende varer i retur, er det lurt med lang frist, slik at man slipper køer på posten.

* Er du i karantene eller isolasjon eller av andre grunner ikke rekker tidsfristen for bytte, sjekk med forhandler om mulighet for utvidet frist.

* Fremskaff også kvitteringer for det som skal byttes. Den du fikk gaven av, kan ha mottatt kvittering på epost. Det gjelder også for gaver kjøpt på nett.

* Ta vare på kvitteringer og byttelapper, legg dem samme sted, det er lett å gå i surr.

(Kilder: Forbrukerrådet og Virke Handel)