Ukrainere feirer uavhengighetsdagen torsdag 24. august. På Innherred inviteres det til stor sammenkomst på torget i Levanger.

Markeringen av nasjonaldagen er felles for ukrainere fra Steinkjer i nord til Stjørdal i sør.

Sang og musikk

– Vi inviterer også alle andre til å bli bedre kjent med ukrainsk kultur. Det blir konsert med ukrainske sang og musikk. På torget skal vi ha dans, leker og aktiviteter for barn og voksne, opplyser Arild Inge Norderhus og Olga Mykolaj Rusyniuk i arrangementskomiteen.

Taler blir det av både en ukrainsk krigsflyktning og ordføreren i Levanger. Og ikke minst skal den ukrainske nasjonalsangen synes. «Sjtsje ne vmerla Ukrajiny i slava, i volja» (Ennå er ikke Ukrainas ære og frihet død), ble framført første gang i Lviv i 1864 og ble antatt som nasjonalsang i 1917.

Serverer nasjonalrett

Under arrangementet blir det gratis servering av ukrainsk mat og nasjonalretten borsj. Det er en fyldig rødbetsuppe som det finnes en rekke varianter av. De fleste ukrainske retter stammer fra gammal bondekost som bygger på den rike tilgangen på korn som rug og grønsaker som potet, kål, rødbeter og sopp. Blant de mest kjente er varenyky og holubtsi.

Salg av kaffe og kaker kommer i tillegg. Ellers blir det mulig å bruke penger på å kjøpe suvernirer og med det støtte ukrainske produsenter.

Går i tog

Markeringen av nasjonaldagen starter i Levanger med barne- og folketog fra Sjøparken. Folketoget ender opp med avslutning på nedre torg.

– Det er mange involverte, men ukrainerne gjør selv mesteparten av både forberedelsen og gjennomføringen. Levanger kommune er veldig positive til markeringen. Vi håper at andre norske, både enkelt personer og foreninger, kan delta og bidra til en verdig markering, oppfordrer Arild Inge Norderhus til Innherred. Flere har meldt seg på i løpet av uka. Her nevnes Levanger musikkforening og Røde Kors som viktige bidragsytere, i tillegg til Levanger kommune.

Lang historie

Ukraina er nesten dobbelt så stort som Norge og er Europas nest største land. Navnet Ukraina ble brukt om landskapene vest for Dnipro allerede på 1500-tallet og betyr «landet ved grensa». Den eldste ukrainske litteraturen, fra 900- til 1200-tallet, ble skrevet på kirkeslavisk. Dette er historiske annaler og helgenfortellinger.

Ukrainsk folkemusikk har flere røtter. Rituelle sanger, «koljadky», er knyttet til vinterfeiringer som går tilbake til førkristen tid.

52.000 flyktet til Norge

I 2014 ble Krymhalvøya annektert av Russland. Den 24. februar 2022 gikk Russland til full invasjon av Ukraina. 52.000 ukrainere har flyktet til Norge. For 2023 har Levanger vedtatt å bosette 220 ukrainere og Verdal 160, ifølge tall fra norske myndigheter (Imdi).