Et rødt farevarsel på ekstremt kraftige vindkast er sendt ut for deler av Nord-Trøndelag. Farevarselet er for onsdag og torsdag.

Et stormsenter kommer inn i Norskehavet mot Trøndelag onsdag kveld og går nordover langs kysten av Nordland først på dagen torsdag.

«Ingunn» er ventet å gi sørvest sterk storm til orkan på kysten av Trøndelag onsdag kveld.

Det er meldt ekstremt kraftige vindkast.

Vindkastene vil fortsette natt til torsdag og videre utover dagen, før de avtar mot fredagen.

Klokken 22.00 onsdag begynner det å blåse opp. Da er det ventet lokale vindkast på 30 til 35 meter i sekundet på Innherred.

– Men dere kjenner nok vinden lenge før den tid, forteller vakthavende meteorolog Dina Stabell.

Avlyser foreldremøte

Tirsdag kveld sendte skoleadministrasjonen ved Verdalsøra ungdomsskole ut en melding om at onsdagens planlagte foreldremøte på tiende trinn utsettes på grunn av ekstremværet Ingunn.

– Ny tid vil komme. Skolen avgjør onsdag morgen om turen til utdanningsmessa på torsdag er forsvarlig å gjennomføre, skriver de.

Vakthavende meteorolog Dina Stabell forteller at ekstremværet berører store deler av Innherred.

Dina Stabell er vakthavende meteorolog. Foto: Privat

Hun forteller at det er rødt nivå i Verdal og Levanger, men ifølge prognosene virker det som orkanen holder seg langs kysten. Hun har noen klare råd til levangsbygg og verdalinger som har tenkt seg ut under ekstremværet. Hun forteller også at det er stor sjanse for lengre strømbrudd.

– Uværet berører ganske store deler av Nord-Trøndelag. Det blir verst på kvelden og natten. Det er den heftigste perioden, forteller statsmeteorolog Dina Stabell og forteller at det er rødt i både Levanger og Verdal.

– Selv om det ikke blir orkan, så kommer dere merke til vinden, forteller Dina Stabell og forteller at det blir rimelig heftige vindkast.

– Skal du ut og kjøre så må du følge rådene fra Statens vegvesen. Vurderer om kjøreturen er verdt det. Ha ting i hjemmet klart for perioder med lengre strømbrudd og vurder på forhånd tiltak for å sikre løse gjenstander. Mitt råd er å holde seg inne, sier hun.

Meteorologene kommer derfor med disse instruksjonene.

  • Hold dere inne.

  • Følg råd fra beredskapsmyndigheter.

  • Om du MÅ kjøre, følg råd fra Statens Vegvesen og sjekk veimeldinger (175.no).

  • Følg råd og sjekk status fra transportaktører.

  • Gjør hjemmet klar for et potensielt lengre strømbrudd.

  • Behov for beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører.

  • Vis forsiktighet ved ferdsel i strandsona og på sjøen.

  • På forhånd vurder tiltak for å begrense skade.