Onsdag reiste John Chiang, som er investment advisor i Oceanwood til Norske Skog Skogn for å møte ansatte i en av deres sju papirfabrikker etter oppkjøpet av Norske Skog tidlig i mai. Han møtte da både ledelsen og ansatte, og fikk en omvisning på fabrikken på Fiborgtangen, som var den aller første papirfabrikken i konsernet på 60-tallet.

–Dette er mitt andre besøk på Skogn, og jeg er like imponert nå. Jeg ser skalaen på fabrikken og størrelsen og betydningen den har i lokalsamfunnet, sier John Chiang på vegne av Oceanwood. Forrige gang var det vinter, og Chiang legger ikke skjul på at det var godt å komme tilbake i sommertemperatur.

Han sørget også for å takke leverandører, samarbeidspartnere, kommunen og ikke minst de ansatte i konsernet for deres vilje til å stå på gjennom en lang prosess.

Svein Erik Veie er svært fornøyd med signalene fra Norske Skog-eier Oceanwood.

–Takk til dere alle for innsatsen dere gjør, og spesielt i denne perioden på 12-24 måneder. Nå kan vi gi bedriften en ny, frisk start, sa Chiang.

I fellesmøtet fikk han også spørsmål fra en trevirkeleverandør om hvorvidt det var planlagt å hente inn flere eiere i konsernet.

Vektlegger samarbeid

Konsernsjef Lars Sperre tok med seg John Chiang (t.v) på en omvisning på Fiborgtangen.

–Det er kjempefint å få møte de ansatte. Det er viktig å bli påminnet hvem som jobber her. Jeg kommer også fra en ingeniørbakgrunn, så jeg setter stor pris på å få se fabrikken på egen hånd, sier han.

Til Innherred sier Chiang at Oceanwood tenker langsiktig på vegne av Norske Skog og Skogn. Det gjentok han også i fellesmøtet foran ordfører og fylkesvaraordfører. Han sørger blant annet for å rose leverandørene.

–Vi har blitt godt mottatt og legger vekt på å ha et godt forhold til blant annet leverandørene våre lokalt. Vi skal også bygge opp de mest effektive og best drevne papirfabrikkene sammen, så det er viktig at vi jobber langsiktig for å finne gode produkter og tilpasse oss et globalt marked, sier han.

–Vi håper å gi Norske Skog de nødvendige endringene for å utvikle seg etter markedet, sier han.

Spent tillitsvalgt

Svein Erik Veie er hovedtillitsvalgt og styremedlem i Norske Skog. Han deltok på møtet, og fikk umiddelbart respons fra Chiang, som gjenkjente Veie fra medieoppslag. Veie selv mener at møtet markerer en god, ny start for Skogn, og ga uttrykk for ny optimisme blant ansatte.

–Eierne er tydelige på at det fortsatt skal satses på vår hovedvirksomhet, avispapir. I tillegg signaliserer de at det kommer satsinger innen grønne produkter. Nå er jeg spent på hvor mye midler som blir pløyet tilbake inn i selskapet i framtiden, og nå er det ikke lenger en begrensning på grunn av høy gjeld. Det gjør at jeg er veldig spent på tiden framover, sier han.

Takk fra ordfører

Ordfører Robert Svarva var også til stede, og ble introdusert av kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig som en tidligere Norske Skog-ansatt.

–Vi mener det nye eierskapet vil være med å utvikle fabrikken og industriområdet rundt i årene framover. Refinansieringen konsernet har vært gjennom gjør det enklere, sier Svarva.

Konsernsjef Lars Sperre i Norske Skog AS ledet møtet sammen med kommuniksjonssjefen, og vektla fordelene med oppkjøpet og gjeldskuttet som gjør Norske Skog til en helt annen bedrift.

–Nå får vi en stabilitet og arbeidsro til å jobbe med det vi egentlig bør jobbe med: Papirprodukter. De siste årene har vi ikke hatt like mye tid til det som å jobbe for å redusere gjelden. Nå kan vi hente kapital, jobbe fram gode partnerskap og se framover, sier Sperre.

Ny hverdag økonomisk

Bjørn Ivar Leira er driftsleder ved PM3 på Fiborgtangen. Onsdag fikk han konsernets nye eier i stolen på vaktrommet.

–Nå får vi en særdeles robust drift i våre sju gjenværende fabrikker, med fokus på å tjene penger og å være best, sa Carsten Dybevig til de oppmøtet i auditoriet i kontorfløyen på Fiborgtangen.

Etter oppkjøpet var det optimisme å spore blant de involverte i papirfabrikken. De ser stadig positivt på at gjelden er kraftig redusert som følge av oppkjøpet. I tillegg sees det som positivt at selskapet åpner for å utvikle fabrikkene og lage nye produkter.

Styret i Norske Skogs eierselskap, Norske Skogindustrier AS, ga i desember i fjor opp forsøket på å redde konsernet og begjærte konkursbehandling i skifteretten. Papirprodusenten hadde da en gjeld på drøyt 9,2 milliarder kroner og bokførte verdier på nær 2,9 milliarder kroner. I ettertid meldte flere interessenter seg, men det var til slutt Oceanwood som trakk det lengste strået i prosessen med å overta selskapet. 4. mai la Norske Skog-konsernet ut en pressemelding på sine hjemmesider om at Oceanwood har kjøpt ut de andre aksjeeierne for en nettosum av 235 millioner euro.