– Jeg syns teksten er uappetittelig og trist. Dette er umoralsk tenkning som gjør livet vanskelig for enkeltmennesker. Om denne sangen blir sunget blant barn i barneskolene, hva skal foreldre og lærere si? spør lektor Ørjan Hattrem ved teaterutdanningen ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.

Støtende

Han reagerte tirsdag ettermiddag kraftig på sangen i en Facebook-kommentar tirsdag, der han skrev at han var forbannet etter å ha lest teksten til Rotmos nyeste låt, Svarte telt.

– Slikt materiale kan virke fryktelig støtende. Jeg tror han har glemt at han sitter som overklasse i en verden der andre slåss for å overleve daglig. Jeg mener han helt og holdent har glemt sin egen posisjon, sier Hattrem.

Kraftig sammenligning

– Umoralen heter i dag Hans (Rot)mo. Ja, jeg blir forbanna!, skrev lektoren  i en Facebook-kommentar tirsdag. Uttalelsen fikk raskt støtte blant hans venner på det sosiale mediet.

Hattrem trekker sammenligninger mellom teksten i Rotmos nye sang, «Svarte telt», og tyskernes nidviser før 2. verdenskrig.

I teksten skriver den velkjente vømmølmusikeren fra Verdal blant annet:

«Asylsøkeran kryr som lopp og lus / og bur i forsamlingshus Der det va dans musikk og ville fan / er det bønnestund fem gong fer dag'n».

– Ikke høyreekstremisme

Selv avviser Rotmo til NRK at hans tekst er politisk rettet.

– Jeg har i førti år skapt sanger det blir brudulje om. Det er en gave jeg har fått. Da må jeg ikke gå inn og misbruke den ved å sende en stemme i en bestemt politisk retning. Jeg registrerer at folk mener at jeg har gått fra venstre- til høyreekstremisme. Men jeg har aldri vært noen av delene, sier Rotmo til NRK.

Heftig debatt

Teksten har vekket sterke reaksjoner og debatt over hele landet etter at teksten ble kjent.

– Det å beskrive mennesker som søker om beskyttelse som lopper og lus, er å nedverdige mennesker på flukt. Dette er en fordummende tekst som ikke bidrar til en fornuftig debatt om asylpolitikk i Norge, sier rådgiver Jan Ole Martinsen i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) til Adresseavisa.

Samfunnsdebattant Kadra Yusuf reagerer også sterkt, og skrev tirsdag følgende melding på Twitter:

– Da har vi kommet til den tiden på året når Hans Rotmo kryper ut av sitt hus i Spania for å spy ut galle og kalle det satire.

Astrofysiker Eirik Newth skriver også på Twitter at teksten er hinsides ille, og at det ikke blir mer spilling av «Vårres jul» i hans hjem.

Ikke egne meninger

Det har ikke lyktes Levanger-Avisa å få kontakt med Hans Rotmo, som bor i Spania, personlig. Men til NRK svarer Rotmo på kritikken fra flere hold. Han sier at den nye platen hvor sangen er hentet fra, Eurotrua, handler om EU-spørsmål, arbeidsløshet og annen problematikk.

– Jeg har laget meg en revyfigur i gammel scenetradisjon, en bygdeoriginal og bondekar med odelssønn, og flesker til rett fra levra med meninger som er langt over det jeg personlig ville formulert, sier Rotmo til NRK.no.

– Så det er ikke dine egne meninger i teksten?

– Ikke ord for ord. Men personlig mener jeg også at mengden asylsøkere er feil. Det er konsekvensen av å være en del av EU-komplekset. Vi får fri flyt av varer, og innvandrere på toppen av det, fortsetter han.