Kjell Karlsson mener katter som ikke er kastrerte, bør luftes i bånd.

Han forteller om stor pågang av hjemløse katter for tiden.

Han driver Kattehotellet Innherred og samtidig tar han inn hjemløse katter for omplassering.

Karlsson sier at det blir litt upresist å kalle det for villkatter.

– Den eneste villkatten i Norge er gaupa. Alle hjemløse katter stammer fra ei tamkatt som har blitt forvillet, sier han og forsetter:

– Mange har gått en stund og observert en ukjent katt. Nå når kulden har kommet så synes de synd på katten som sitter ute og fryser og tar kontakt.

Stor formering

Han informerer om at katter kan formere seg ganske mye. I løpet av ett år kan det bli både to og tre kull med kattunger.

– Dersom vi sier at de får fem kattunger per kull så er det plutselig femten nye katter i året. Det bare fra ei katt. Det blir fort mange katter, sier han.

Av de kattene han får inn så er det en marginal andel som er chippet slik at de greier å finne frem til eieren.

– Det hadde vært så mye enklere dersom alle katteeiere hadde tatt ansvar og chippet kattene sine, sier en litt oppgitt Karlsson.

Kastrering

I tillegg bør alle katter kastreres, sier han.

– Jeg fronter at kommunen bør få inn et påbud om at alle katter som går laus utendørs skal kastreres. I en dyrevelferdsplan. Dette fordi mange katter som får gå utendørs gjerne får kattunger utendørs. Det skaper «villkatter», sier Karlsson og bruker sine fingre for å markere anførselstegn.

Karlsson sier at han jobber for at det bør være båndtvang på ukastrerte katter. For da vil folk i mye større grad kastrere katten sin, er hans klare mening .

Karlsson har for tiden 28 hjemløse katter inne til forpleining og sier at nå begynner det å nærme seg fullt med tanke på hva han har kapasitet til.

– Det er et økonomisk spørsmål. Det koster en del å drive med dette, sier han.

Store lidelser

Eieren forteller at det ikke er noen tvil om at hjemløse katter går gjennom store lidelser ved mye kulde. Han forteller at kattunger som er ute som regel fryser i hjel.

Avslutningsvis får han spørsmål om han som katteelsker ikke frykter at det vil bli for lite katter dersom det kommer et påbud om kastrering av alle utegående katter.

– Nei, det frykter jeg ikke. Det er mer enn nok katter så formering vil ikke bli noe problem, sier han.

Biologisk mangfold

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) la frem en rapport i november. De konkluderer med at hold av tamkatt medfører høy risiko for negative effekter på biologisk mangfold i Norge.

VKM vurderer risiko for Mattilsynet og Miljødirektoratet, som bruker vurderingene til å utarbeide råd, gi tillatelser, utvikle regelverk og gi innspill til departementene.

– Vår konklusjon er at kattehold utgjør høy risiko for negative konsekvenser for sårbare fuglearter som lever i områder hvor det er mange katter. Når det gjelder vanlige pattedyr anser vi at risikoen for negative effekter stort sett er lav, sier sier Erlend Nilsen, som har vært faglig leder av arbeidet på komiteens nettsider.

Videre skrives det at bruk av utendørs innhegning eller lufting utendørs i bånd, vil trolig ha stor effekt for at tamkatt ikke skal skade og drepe byttedyr og på spredning av sykdom. Slike tiltak vil også i liten grad redusere velferden for kattene, hevder komiteen.