Etter at rådmann Ola Stene varslet et totalt kutt på 13 millioner kroner i kommunen mot tidligere ramme for 2018 har det vært ytret stor misnøye, spesielt fra skolene i kommunen. I dagens formannskapsmøte var ble dette det heteste diskusjonstemaet.

Alternativt tiltak på banen

AP-politiker Kai Lennert Johansen åpnet med sitt innlegg hvor han brukte sterke ord for å fremme sin mening rundt håndteringen av saken.

– Det er urovekkende og ikke akseptabelt at kommunen må bryte lærernormen for å oppnå det nødvendige budsjettkuttet, sier Johnsen.

Han fulgte opp med å fremme et alternativt forslag der rådmannen ble bedt om å legge frem mulige endringer for å unngå at kuttene skal gå på bekostning av loven og dermed også skolehverdagen til elever og ansatte.

Fikk bred støtte

Etter Johansens innlegg stilte en etter en fra formannskapet seg bak disse utspillene. Karl Meinert Buchholdt fra Venstre viste sin støtte og la til at det må finnes andre metoder som ikke bryter lærernormen.

– Lærernormen må i mål. Det kan tenkes at det finnes andre måter å kutte på i skolen, blant annet å se på kostnadsdrivere som lærere med svært høy ansiennitet eller bruken av spesialpedagoger i oppgaver som kunne vært løst av miljøarbeidere, mener Buchholdt.

Rådmann Stene gikk etter hvert langt på veg i å garantere at kuttet skal kunne gjennomføres uten brudd på lærernormen.

– Vi skal opptre etter lovverket i denne saken, sier Stene.

Khalil Obeed fra AP la frem flere innlegg i diskusjonen med en oppriktig tristhet over situasjonen som har oppstått.

– Det største problemet med dette vedtatte kuttet er å be enheter i kommunen om å spare summen som egentlig bør spares på ett år, på et halvt år. Det at rådmannen garanterer at det skal løses uten brudd skal han påminnes neste år, sier Obeed med misnøye i stemmen.

Ingen god håndtering

Ordfører Svarva viste også sin fulle støtte til Johansens forslag helt fra start i møtet. Han var enig i at lærernormen ikke skulle gå på bekostning av det enorme kuttet kommunen må utføre.

– Jeg oppfordrer formannskapet her i dag til å støtte Kai Lennert (Johansen) sitt alternative punkt. Vi må heller se på andre løsninger eller eventuelt ta et tap. Det er bedre å komme et stykke på vei, og heller se på det slik at det blir greit fra neste år, mener Svarva.

Ina Helen Kollerud Pedersen fra AP stilte seg bak resten av formannskapet under diskusjonen og la til at situasjonen for dem som berøres er utelukkende negativ, både med tanke på blant annet sykefravær og vold.

Den betente saken ser med andre ord ikke ut til å bli lagt død med det første. Det gjenstår å se hva som blir gjort konkret for å bedre situasjonen for de berørte partene i det enorme kuttet.