Flere av de ansatte ved Sykehuset Levanger vegrer seg for å signere fellesinnlegg eller skrive under med fullt navn når de uttrykker seg offentlig via avisa.

Innherred har i det siste mottatt debattinnlegg som ønskes publisert anonymt. Årsaken har sammenheng med den enkeltes frykt for reaksjoner fra sykehusledelsen. Overfor avisa Innherred har flere ansatte ved Sykehuset Levanger tatt til orde for at den personlige kostnaden blir for stor.

Har fått reaksjoner

Hovedtillitsvalgt Olaf Kleinau i Levanger overlegeforeningbekrefter at det har vært tilfeller hvor enkeltansatte har opplevd reaksjoner, men legger til at det ikke gjelder alle.

Han forteller også at det hender ansatte er tilbakeholdne med å signere fellesinnlegg, dels fordi de kanskje ønsker en mildere form på ordlyden. Bekymringene går blant annet på at de er redde for å miste sjansen til framtidige stillinger.

Store uenigheter

Det har etter hvert blitt ganske så kjent også utenfor sykehuskorridorene at uenighetene om omorganiseringen i Helse Nord-Trøndelag har skapt konflikter. Legeforeningene er blant dem som ved flere anledninger gått i rette med sykehusdirektøren.

Mange har gjennom prosessen skrevet og gjort til kjenne sine synspunkter under fullt navn, men nå mottar lokalavisa også innlegg hvor avsenderen eller avsenderne ønsker å være anonym.

Bare de modigste

Olaf Kleinau sier han forstår hvorfor.

–De som skriver er gjerne de aller modigste. De som ikke bryr seg så hardt om eventuelle reaksjoner. Men når de i ettertid opplever at det får personlige konsekvenser, er det forståelig at de blir mer tilbakeholdne. Det er ubehagelig å være i en sånn konflikt, sier Kleinau.

Han legger til at det fortsatt er rom for de ansatte til å uttrykke seg. I alle fall formelt.

Personlig belastning

–Jeg skal ikke si at det står ille til med åpenhetskulturen i Helse Nord-Trøndelag. Heller ikke at den er truet. Det er anledning for alle til å skrive i avisa, og så vidt meg bekjent har ingen fått munnkurv. Formelt er den derfor i orden. Men siden uenigheten er så stor, kommer nok ønsket om anonymitet som følge av belastningen de opplever ved å få skarpe reaksjoner i retur, kommenterer hovedtillitsvalgte i Overlegeforeningen, Olaf Kleinau.

–Verdier bygger på respekt

–I mine noe over to år som direktør i Helse Nord-Trøndelag har jeg lagt vekt på at åpenhet er en verdi vi skal ha med oss i arbeidshverdagen. Dette gjelder overfor pasienter og pårørende, og som ansatt i sykehusene. Hos oss skal det være lov å ytre seg og si sin mening, kommenterer administrerende direktør Torbjørn Aas.

–Har ledelsen ved sykehuset i noen tilfeller gitt irettesettelser til ansatte i kjølvannet av et offentlig publisert debattinnlegg?

–Våre verdier bygger på respekt, kvalitet og trygghet. Dette er førende for alt vi gjør. Derfor kan jeg heller ikke kommentere eventuelle personalsaker.

Høyt under taket

Via epost svarer ikke direktøren direkte på avisa Innherreds spørsmål om ansatte ved sykehuset kan uttrykke seg offentlig under fullt navn uten frykt for negative reaksjoner fra ledelsen, men på spørsmålet vårt om hvordan direktøren beskriver helseforetakets kultur for åpent ordskifte i den offentlige debatten, svarer han slik:

–Ordskiftet i trønderske medier de siste årene viser at vi har det høyt under taket, og at det selvsagt skal være lov å si sin mening både internt og offentlig, sier direktør Torbjørn Aas.

46540709

roger.svendsen@innherred.no