Kulturskolen i Verdal er inne i sitt 40. år. Det skal markeres med en stor jubileumsforestilling i aulaen mandag 30. april. Her skal publikum presenteres et variert program som viser kulturskolens tilbud innen mange sjangere og utrykk.

Blant kveldens perler er «Hotel California». Det er en klassiker som føyk til topps på Billboard-lista i USA i mai 1977 – året før kulturskolen i Verdal så dagens lys. Musikkmagasinet Rolling Stone rangerte sangen på 49. plassen på lista si over de 500 beste sangene gjennom tidene.

Begynner å bli lei

Men om «Hotel California» fortsatt gir godfølelsen for de som var ungdom på 70-tallet, er bildet noe mer nyansert når det kommer til dagens ungdommer.

–Vi har spilt denne sangen mange ganger, så nå begynner jeg å bli lei av den.

Vegard Fornes har med sin blå fender Telecaster lyst til å spille noe mer engasjerende. Skjønt her må det skytes inn av gitarsoloen i Hotel California blant annet er kåret til den beste gitarsoloen gjennom tidene i 1998.

–Hva kunne du tenkt deg å spille?

–Slow dancing in a burning room av John Mayer!

John Clayton Mayer er en amerikansk sanger-låtskriver og gitarist, men han blir altså ikke representert på jubileumsforestillingen. Der må Fornes og co. holde seg til Eagles-nummeret. Det er nemlig slik at når grupper settes sammen, er det flere hensyn som må tas.

Færre garasjeband

Et fenomen som har forsterket seg i Verdal er at det har blitt færre «garasjeband», samtidig som det er mange som gjerne vil spille i band. Løsningen på det har blitt å sette sammen grupper med medlemmer fra kulturskolen, og da delvis med fast komp. Slik e det også på jubileumsfore-stillingen.

–Vi har i alt 300 elever ved kulturskolen, og vi har ikke mulig-het til å presentere alle sammen, sier rektor Sven-Øyvind Bern.

Muligens blir det innslag fra blåsere i åpningsnummeret, men dette avklares helt mot slutten av planleggingen. Det som er helt klart er at det blir to avdelinger med til sammen 22 innslag.

Sjangre krysses

Juniorspellmannslaget skal framføre «Feiringen» av Georg Friedrich Händel. Strykere vil også dukke opp med en smak fra den finske folkrock-gruppa Tutskovin. Her krysses sjangrene med innslag av AC/DCs «Back in Black». Fiolingruppa trår videre til i en irsk folkrock/Hendrix-innslag.

Mange andre godbiter står på programmet, der kulturskole-elevene tolker kjente navn som Coldplay og Paul Simon. Alle kulturskolers stjernenummer «Til Elise» er heller ikke glemt. Nevnes må også innslag med dans, så det ligger an til en flott kulturkveld i aulaen.

Synger gjerne mer

Idun Elvira Svartaas Borgen (14) gleder seg til å opptre. Hun er vokalist på nevnte «Hotel California». Svartaas Borgen er litt uenig med gitarist Fornes.

–Jeg liker sangen ganske godt. Men guttene gjør det de skal de, så dette tror jeg blir bra.

–Har du ambisjoner om å bli vokalist?

–Jeg vil gjerne synge mer. I fjor var jeg med på UKM, sammen med Mia Sveberg Larsen. Vi framførte «People help the people» av Birdy, og vi kom oss til fylkesmønstringen i Stjørdal. Det var artig, og jeg var bra fornøyd med den innsatsen vi gjorde.

Idun Elvira var ikke med på årets UKM, men er fast bestemt på å delta neste år.

40-års musikkhistorie

Under jubileumsforestillingen mandag kveld er det bebudet en tale fra ordfører Bjørn Iversen

Da vil han nok komme inn på historien. Forløpet til det nye tilbudet i kommunen var en formaning og oppfordring fra Verdal Orkesterforening. De så at det var et behov for tradisjonell og klassisk skolering av unge.

Senhøsten 1976 vedtok så kommunestyret i Verdal å opp-rette en kulturskole. Året etter var skolen i gang, i første omgang som en prøveordning for 3 år. Det skortet ikke på interessen.

–Det første semesteret kom det inn cirka 300 søkere, men bare 130 elever fikk plass, forteller kulturskolerektor Sven-Øyvind Bern.

Etter en ny 3-års prøveperiode, ble det i skoleåret 83-84 bestemt at skolen skulle bli permanent, og det ble opprettet faste stillinger for første gang. Da hadde skolen helt fra begynnelsen hatt relativt store ventelister.

Først i 1997 ble det lovpålagt for alle kommuner å ha musikk- og kulturskole tilbud. I 2001 skiftet skolen navn til Verdal musikk- og kulturskole, på grunn av utvidelsen av tilbudene innen dans, drama og kunstfag.

Mange arenaer

Som et apropos på hvor omfattende aktiviteten har blitt, kan vi nevne at antall steder og opptredener har nådd nye høyder det siste året. Kulturskolens elever brukes i en lang rekke små og litt større sammenhenger. Praktisk talt ukentlig er en eller flere fra kulturskolen ute på et oppdrag.