I høst startet Aboteke med å ha 18-årsgrense en fredag eller lørdag kveld, sånn omtrent en gang i måneden. Erfaringene er ikke spesielt lystige.

– Det har vært bråk og spetakkel hver eneste gang, før det toppet seg nå i romjula med at en av våre vakter ble bitt og det senere oppstod masseslagsmål utenfor her, konstaterer Aboteke-innehaver Morten Aune.

Stygge i kjeften

Det gjør at utelivsmannen og hans kollega og meddriver Tina Mari Krokstad nå sterkt vurderer å kutte ut kvelder med 18-årsgrense fullstendig.

– Vi har tretti ansatte hos oss, og de kvier seg for å si ja til å jobbe disse kveldene. Ikke er det noe artig for oss drivere heller, sier Aune. Han har også selv fått merke de ustyrlige ungdommene på kroppen.

– Mange av dem har svært dårlig oppførsel. De opptrer brautende, trenger seg fram og er stygge i kjeften, forteller han.

Driverne tror all den uønskede aktiviteten virker frastøtende på utestedets voksnere publikum.

– De vil jo ikke komme hit hGir 18-åringene en siste sjanse

Bygdas unge festdeltakere får en siste mulighet til å oppføre seg ordentlig en helg nå i januar.vis de opplever at det er utrivelig her, konstaterer Morten Aune, som i høyden har telt et tosifret antall «voksne» innenfor dørene de siste gangene de har hatt 18-årskvelder.

Hærverk og bråk

Også da Erik & Kriss opptrådte på senhøsten ble det slåssing og bråk etterpå. Riktignok ikke inne i utestedslokalene, men ute i gatene etterpå. Hver eneste kveld det har vært 18 års aldersgrense har Aboteke trengt ekstra opprydding. Det har vært ødelagte stoler og lamper, knuste glass og annet hærverk inne på stedet.

– Det har tidvis vært tøft å være lokale, forteller Tina Mari Krokstad. Sammen med sin kollega har hun holdt stengt noen dager rett på nyåret. Litt for å vaske og rydde etter jula og litt for å få unna administrative ting.

– Sett bort fra 18-årsproblematikken har det vært veldig godt driv gjennom hele høsten, og omsetningen og besøket i jula er det beste vi har hatt noen gang, forteller Krokstad.

Klare for nytt år

Mandag er stedet tilbake i full drift igjen, og klar for et nytt år. De faste postene med quiz og musikkquiz, lokale og nasjonale artister og månedlige satsinger står på programmet, og en siste mulighet til å vise at de kan dra på byen bare for å kose seg i helgen skal også de under 20 år få.

– Men nå er begeret altså nesten fullt. Det er jo ikke sånn at vi har noen forpliktelse til å ha 18-årsgrense heller, påpeker Morten Aune.

18-19-åringene er naturlig nok ikke de som handler mest når de er ute en fredags- eller lørdagskveld. Både fordi de har mindre penger og fordi de ikke får lov til å handle de sterkeste varene.

Mest for å være grei

Ergo er disse kveldene sjelden de mest lønnsomme.

– Vi har likevel valgt å gi de yngste et tilbud, siden det ikke er så mange andre muligheter. Tanken er også å skape litt tilhørighet slik at de kommer hit også når de er gamle nok til å komme inn på vanlige fester, sier Tina Mari Krokstad. Nå kan det imidlertid bli fullstendig kroken på døra for dem.

– Hvis de fortsetter å misbruke tilliten slik de har gjort de siste månedene spørs det om vi ikke bare tar et valg om å slutte med tilbud for de yngste, sier Morten Aune og Tina Mari Krokstad.