Det ble nok en brannutrykning i Levanger mandag formiddag, da brannalarmen gikk i fjøset på gården Mellom-Eggen på Skogn mandag formiddag. Brannen i bygårdene i Kirkegata hadde ennå ikke blitt fullt slokket, men var under kontroll da dagens andre utrykning var et faktum klokken 11.05. Brannmannskap fra Verdal bisto også i utrykningen for å bistå Levanger-stasjonen, som hadde hendene fulle i Levanger sentrum.

– Nødetatene fremme på stedet. Noe røykutvikling fra en silo. Brannvesenet undersøker årsak, beroliger politiet i Trøndelag rundt klokken kvart over elleve mandag formiddag. Den første meldingen gikk ut på at det kunne være en gårdsbrann i Skogn.

Brannvesenet sjekket både silo og resten av gården for å forsikre seg om at ikke brannen kunne utvikle seg. Foto: Leif Arne Holme

Oppdaget røyk og ulende alarm

Ann Margot Nørholm er eier og driver av gården Mellom-Eggen. Hun bekrefter at en brann i siloen under silolegging skal være årsaken til røykutviklingen.

Hun forteller til Innherred at hun la merke til røyk ut fra siloen, samt at røykvarslingen i fjøset hadde begynt å ule. Hun ringte brannvesenet umiddelbart, og de rykket raskt ut til stedet.

Fremme på stedet kunne Innherred brann og redning konstatere at det ikke var noen større dramatikk. Foto: Leif Arne Holme

Brannvesenet er i gang med å fjerne rørene inn til siloen, og det siver stadig røyk fra toppen av siloen. Politi og ambulanse er også på stedet. Det er rolig stemning og ingen dramatikk rundt håndteringen.

- Det kom melding om brann til nødetatene, og det ble konstatert røykutvikling i en tårnsilo. Brannvesenet gikk raskt i gang med slukking, og det ble påvist mer røyk enn brann, sier politiets innsatsleder Ole Tuset på stedet.

Kunne gått galt

Røykutviklingen oppsto i røret som går mellom siloen og fôrsentralen, og det var fare for spredning til selve fjøset. Der ble 65 melkekyr og rundt 50 kalver evakuert mens branntilløpet ble kontrollert. Klokken 11.55 forlot en av brannbilene med mannskap fra Verdal stedet for å avløse brannmannskap i Levanger sentrum.

Selv om situasjonen er under kontroll kunne det brutt ut til full brann i siloen og det kunne gått riktig galt dersom brannen hadde spredt seg til fjøset.

Dyrene i sikkerhet på familiegården

Mellom-Eggen gård har 65 melkekyr og mellom 50-60 kalver. Kalvene befinner seg utenfor fjøsets fire vegger, og kyrene er også godt sikret.

- Vi sørget for å ta ut dyrene fra fjøset mens brannen ble slukket, sier Nørholm til Innherred.

Det meldes om kontroll på situasjonen på familiegården på toppen av Eggen med utsikt mot Gråmyra, som innehaver Ann Margot Nørholm tok over etter faren ved årsskiftet i år.

Røykutvikling fra siloen. Foto: Leif Arne Holme