Lyngbrannen på Sørneshalvøya, sørvest i Flatanger kommune i Nord-Trøndelag, ble varslet klokken 22.30 mandag kveld, og spredte seg raskt på grunn av kraftig vind. Vinden gjorde det umulig å sende brannmannskaper inn i området for å slukke og forhindre spredning til bygdene Hasvåg og Småværet. Rundt klokka 12 tirsdag ble 139 bygninger i kommunen regnet som tapt, men det er gjort observasjoner av bygninger i Hasvåg som ennå ikke står i brann.

– Brannmannskaper sendes nå inn i området i håp om å berge disse bygningene, opplyser pressevakt Marte Tronstad Dahl i Nord-Trøndelag politidistrikt til NTB.

– Det kan være berg og fjell i landskapet rundt disse bygningene som gjør at brannen ikke spres så lett, sier Dahl.

Nettet nede

Det berørte området på 15 kvadratkilometer er nå uten strøm- og telefonnett, opplyser Flatanger kommune på sine hjemmesider.

– Brannen oppsto i området Uran. Sannsynlig brannårsak er gnister fra ledningsnettet, heter det i en pressemelding fra kommunen.

Beboere i nærheten av stedet der brannen startet, har fortalt at opptakten til brannen var at gnistene antente tørt gress og spredte seg raskt på grunn av den sterke vinden i området.

Alle fastboende er evakuert og i sikkerhet. Det er 33 fastboende personer i rundt 20 boenheter i brannområdet. I tillegg er det 77 hytter og fritidsboliger. Det er også flere reiselivsanlegg, småbåthavn og kaianlegg i området.

Sterke bilder

Statsminister Erna Solberg (H) ble informert om brannen tirsdag morgen. Hun sier til NRK at det jobbes hardt med å få alle ressurser inn til brannområdet.

– Det er dramatiske bilder, og jeg tror det gjør inntrykk på alle å se hvordan brannen sprer seg raskt når vinden er så sterk som dette, sier Solberg.

Hun sier også at det gjør sterkt inntrykk å se brannen i Flatanger, så kort tid etter storbrannen i Lærdal.

Ifølge TV 2 ble Forsvaret tirsdag formiddag bedt om å bistå og har sendt totalt fire Bell 412-helikoptre som skal bidra til brannslukking i området. Forsvaret har også to kystvaktfartøy i farvannet utenfor områder der det brenner. Helikoptrene skal være fremme mellom klokka 13.30 og 14.

Evakuert

Blant dem som ble evakuert mandag, var tidligere ordfører i Flatanger kommune, Øyvind Mårvik i Hasvåg.

– Vi dro ut for å se om det var noe brann. Da traff vi brannsjefen i kommunen, som fortalte at vi måtte dra hjem, hente det nødvendigste og dra til leirskolen på Drageid sier Mårvik.

Han forteller at de så brannen mot himmelen da de kjørte langs veien mot leirskolen.

– Når det brenner og blåser sånn, er det ikke noe man kan gjøre. Da er man prisgitt naturkreftene, sier Mårvik. (©NTB) (©NTB)