Du har helt sikkert merket at prisen på plastposer i butikk har blitt dyrere. Skal du ha med deg Grandiosaen, melka og brødet hjem i en pose, må du nemlig ut med 4 kroner og 25 øre. Dette er en konsekvens av at kontingenten til Handelens Miljøfond ble doblet 1. august.

Dette er bare ett av tiltakene for å redusere plastforbruket. Miljøfondet har i tillegg et mål om å redusere plastposesalget med 50 prosent innen 2025.

Og butikkene på Innherred merker at folk nå tenker mer bevisst om de tar med seg egen plastpose hjemmefra, eller velger å kjøpe gjenbruksnett i butikken.

– De fleste sier «nei, takk» i kassa når vi spør om plastpose. Og de som ikke har med handlenett tar varene i hendene, sier Helene Nordheim, som er butikksjef ved Coop Extra Åsen.

Kjempeøkning i handlenettsalg

Etter en kjapp kikk på statistikken fra uke 31 i år, sammenlignet med i fjor solgte Coop Åsen rundt 500 bæreposer mindre enn samme ukenummer i fjor. Og det tallet halverte seg selv uka etter.

I uke 31 2022 solgte Coop Extra Åsen bare to gjenbruksposer (handlenett). Etter prisøkningen 1. august i år, solgte Extra Åsen hele 43 handlenett i løpet av uka.

– Det er en god del prosenter. Og trenden fortsetter utover ukene nå ser vi, sier Nordheim.

Også hos Coop Mega Verdal har de registrert at plastposeforbruket har sunket med 33 prosent, samtidig som at salget av handlenett har gått opp.

Dette er tall som overrasker viseadministrerende direktør i Coop Midt-Norge, Bjørn Vik-Mo.

– Vanligvis tar det tid å endre vaner, og vi forventet at det ville ta litt tid før vi så de helt store utslagene. En så rask endring i forbrukeratferd er sjelden vare, sier Vik-Mo.

Bjørn Vik-Mo, viseadministrerende direktør i Coop Midt-Norge Foto: Coop

Nasjonalt skriver Coop Norge i en pressemelding at de opplever en økning i salg av handlenett på hele 320 prosent, mens salget av plastposer har sunket med 20 prosent.

– Dette er et tydelig tegn på at prisendringen på plastposer har gitt effekt allerede. Vi forventet at det skulle gå noe lenger tid før kundene ble vant til den nye prisen og vi ville se utslag på salgstallene, men det er gledelig å se at kundene har omstilt seg raskt, sier kommunikasjonsrådgiver Simen Kjønnås Thorsen i Coop Norge i pressemeldingen.

– Prisen avgjør

Handlenettene til Coop er over dobbelt så dyrt som en plastpose, men hver gang du handler med det, får du 1 krone tilbake. I tillegg skryter Coop av at handlenettene er laget av plast utvunnet av sukkerrør, som i følge dem selv skal være det mest miljøvennlige alternativet på markedet i dag.

På Coop Extra Åsen, er Helene Nordheim overbevist om at prisøkningen er det som må til for at folk skal kjøpe mindre plastikkposer og være mer miljøbevisste.

– Det er kjempebra. Det viser at det er prisen som avgjør om vi er bevisste eller ikke, sier Nordheim.