Hovedorganisasjonen Virke har beregnet at hver nordmann kommer til å bruke 10 700 kroner hver på årets julehandel. Handelen i desember i år anslås å øke med 3,5 prosent. I løpet av desember måned vil det i år bli handlet for omkring 55,5 milliarder kroner i Norge. Det er en økning på 230 kroner fra fjoråret, ifølge Virkes direktør for mote og fritid, Bror Stende.

Bedre råd

Lav kronekurs og befolkningsvekst sørger for økte priser og verdivekst før årets julehandel slår inn for fullt.

- Folk planlegger naturlig nok å være mer moderate med årets julegaver i år på grunn av usikre tider. Samtidig har vi aldri hatt mer å rutte med på grunn av historisk lav rente. Det er derfor vanskelig å si om fristelsene overgår fornuften, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB i en pressemelding hos virke.no.

Går i panikkfella

Omkring tre av ti nordmenn faller også i år i panikkhandelfella, og ender opp med å kjøpe dyrere gaver enn planlagt. Sandmæl anbefaler derfor å planlegge godt i forkant og å skrive en gaveliste.

Ifølge Virke går 6 270 kroner med på julepynt, klær og gaver i år, mens 4 460 kroner per nordmann blir brukt på matvarer, drikke og andre dagligvarer til julefeiringen.