Kommunalsjefen og kommuneoverlegen ønsker å være tydelig i forkant av det nye skoleåret.

– Nå er vi tilbake til normalen slik vi kjente den før pandemien kom. Vi vil være tydelige på at det ikke er noen grunn til engstelse, og at alle barn er velkommen på skolen, selv om det kan være litt halsvondt, forkjølelse og ubehag her og der. Det er hovedbudskapet vårt nå, sier kommunalsjef oppvekst og utdanning i Levanger kommune, Marit Aksnes.

Kommuneoverlege Tommy Aune Rehn får stadig henvendelser fra innbyggere i kommunen som er usikre på hvilken praksis som gjelder.

– Det er det samme som gjaldt før pandemien som gjelder nå. Så enkelt er det. Er du syk og føler deg dårlig, skal du holde deg hjemme fra skole og jobb. Er du usikker på om du er syk, er du sannsynligvis ikke det. Stol på deg selv og din vurderingsevne, oppfordrer kommuneoverlege Aune Rehn.

Ønsker å få ned fraværet

Skoleledelsen i Levanger kommune ser en klar tendens til at sykefraværet har økt under og etter pandemien. Naturligvis gjennom den mest intensive perioden med pandemi, men også etter at det verste hadde sluppet taket på nyåret i år.

Tiden med å ta ut litt sikring er over.

– Det synes som at det har blitt en lavere terskel for å holde barna hjemme fra skolen. Nå er det back to business, tydeliggjør Aune Rehn.

Kommunalsjef Aksnes peker på at det er bra for alle barn å oppleve en normalisert hverdag der man er på skolen, både på grunn av det faglige, og fordi det er viktig å være sammen med andre barn. Gode rutiner, kontinuitet og sammenheng er viktige stikkord.

– Derfor kommer vi til å sette søkelys på dette i starten av skoleåret. Alle skolene skal ta opp dette på det første foreldremøtet i høst.

Fravær avler fravær

Aune Rehn og Aksnes viser til at fravær har en tendens til å avle mer fravær senere.

– Mye skolefravær fører ofte til mer uheldig skolefravær. Det kan fort eskalere og bli et problem. Etter to og et halvt år med restriksjoner er det viktig å se dette i et større perspektiv, sier Aune Rehn.

– I Levanger kommune er forebygging av fravær en av de viktigste tiltakene innen tidlig innsats, og vi skal være veldig oppmerksomme på fravær fra 1. trinn. Dette skal tas tak i tidlig hvis vi ser at det er noen som er mye borte, sier Aksnes.

I den videregående skolen, som for øvrig ikke er innenfor kommunale arbeidsoppgaver, innføres fraværsgrensa på ti prosent på nytt.

– Også i den videregående skolen har vi sett den samme tendensen med tanke på fravær. Nå vil forventningene skrus opp, og da er det foreldre og foresatte sin rolle å ta det ansvaret med å avklare forventninger og normalisere hverdagen, sier Aune Rehn.

Ikke test deg

Tiden for å ta koronatest ved symptomer er over. Karantene og restriksjoner, som i stor grad har preget hverdagen siden mars 2020, er også historie.

– Det er ingen vits i å teste seg lenger. Jeg skjønner at det er vanskelig å akseptere for samfunnet at man ikke skal gjøre noe etter det som har vært, men nå er det altså tilbake til slik det var før pandemien. Hold deg hjemme hvis du er syk. Kom på skole og jobb når du er frisk, avslutter Aune Rehn.

Innherred har også vært i kontakt med kommuneoverlege i Verdal, Nina Kjenstadbakk-Steinkjer, som sier at det er det samme som gjelder også i Verdal.

– Jeg håper det blir en trygg og positiv skolestart for alle, med minst mulig fokus på korona, sier Verdals kommuneoverlege.

Nina Kjenstadbakk-Steinkjer, kommuneoverlege i Verdal. Foto: Tor Ole Ree