Kanskje er ungdomstiden over for Facebook når selskapet fyller ti år i februar. I alle fall er det tegn som tyder på at ungdom gradvis mister interesse for fjesboka.

En undersøkelse gjort blant britiske tenåringer, konkluderer med at Facebook er «død og begravet» i denne aldersgruppen.

Men undersøkelsen er omdiskutert, ifølge forsker Petter Bae Brandtzæg, som verken tror unge eller eldre nettbrukere er klare for å gravlegge Facebook. Han minner om at nettstedet satser hardt på å erobre nye deler av verden. Antall månedlige brukere har allerede passert 1,1 milliarder.

– Kommer aldri tilbake

Brandtzæg er enig i at nettstedet har mistet noe av appellen blant de yngste brukerne i land som Storbritannia og Norge. De logger seg oftere på andre sosiale medier i tillegg til Facebook.

– Kulhetsfaktoren som nettstedet hadde i starten, vil aldri komme tilbake, sier Brandtzæg, som jobber ved forskningsinstituttet SINTEF i Trondheim.

En av årsakene er at stadig flere foreldre og andre voksne også er på Facebook. Og ungdommer har i dag som før et behov for å være for seg selv.

Dermed er det blitt færre statusoppdateringer og kommentarer på «veggen», som oftest er synlig for alle Facebook-vennene. Grupper som bare er åpne for utvalgte venner, blir vanligere.

Logger ikke av

En annen tendens er at ungdommer oftere nøyer seg med å sende Facebook-meldinger til enkeltpersoner.

– Facebook er blitt forbindelsen til eldre familiemedlemmer, skriver antropologen Daniel Miller på nettstedet The Conversation. Han har deltatt i undersøkelsen av nettvanene til britiske tenåringer.

Men selv om Facebook er blitt ukult og ungdommer oftere bruker andre sosiale medier som Snapchat, Instagram og Twitter, betyr ikke det at de dropper Facebook fullstendig.

Én mulig forklaring er at nettstedet er så mye brukt at det er blitt vanskelig å logge seg helt av.

– Det er blitt en forventning om at folk er på Facebook og at du får tak i dem der, sier rådgiver Ida Aalen fra selskapet NetLife Research.

Hun minner om at Facebook har langt flere ukentlige brukere enn noe annet sosialt nettsted. I Norge har andelen ligget på over 70 prosent de siste årene, ifølge tall fra TNS Gallup.

– Hele samfunnet på Facebook

Petter Bae Brandtzæg peker på at Facebook brukes på stadig nye måter av nye grupper. Mange politikere og organisasjoner er aktive, og nettaviser bruker Facebook for å involvere lesere.

– Hele samfunnet har trukket inn på Facebook. Det er blitt en veldig viktig arena, sier forskeren til NTB.

Han mener Facebook er i ferd med å oppnå samme status som telefonen: noe folk føler de er nødt til å ha.

Facebook har fått mye kritikk for dårlig personvern, og ifølge Brandtzæg er en stor andel brukere oppgitt over selskapets praksis på dette området. Undersøkelser gjort av SINTEF, tyder likevel ikke på at mange dropper Facebook av frykt for hva som kan skje med informasjonen de legger ut.

– Mange svarer at vi er alle i samme båt og trøster seg litt med det, sier Brandtzæg. (©NTB)