Mange lokalpolitikere vil kanskje si at kommunene og fylkeskommunen ikke har noe ansvar for høyere utdanning og tilbud til studentene. Dette er feil! Selv om høyere utdanning blir styrt fra Stortinget og Kunnskapsdepartementet har kommunene også et viktig ansvar ovenfor studentene som studerer, bor og lever i den enkelte kommune.

Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) har studenter i flere av kommunene i Nord-Trøndelag. Studentorganisasjonen ved HiNT ønsker å gjøre alle disse vertskommunene og fylkeskommunen oppmerksomme på det viktige ansvaret som ligger i å ha studenter hos seg. En god vertskommune har lettere for å beholde studentene etter endt utdanning, og gjør HiNT’s rekrutteringsarbeid lettere. Samtidig blir kommunene attraktive også for HiNT’s arbeidstakere, og bidrar til næringsutvikling i regionen. Med andre ord er et godt vertskap fordelaktig for alle involverte; både studenter, HiNT, næringsliv og lokalsamfunnene.

I Nord-Trøndelag er det mange lokale studenter som bor i sin hjemkommune, men det finnes også veldig mange studenter som flytter til Nord-Trøndelag. Alle studentene er faktisk innbyggere i den enkelte kommune hele studietiden sin, noe som gjør at studentene har behov for kommuner som stiller opp. De lokale myndighetene har et samlet ansvar for å informere om egne tilbud. Dette inkluderer spesielt helsetjenester og andre studentrettede tjenester som tilbys. Ofte kan egne portaler, der informasjon er samlet og rettet spesielt mot studenter, være en egnet arena for slikt informasjonsarbeid.

I tillegg bør kommuner og fylkeskommuner ta en aktiv rolle i lokal, faglig utvikling gjennom å stille seg til disposisjon for studenter som skriver avhandlingsoppgaver. Gode praksisplasser og praksisveiledere skal stilles tilgjengelig for HiNT der det er mulig.

Alle vertskommuner har et særlig ansvar for studenters velferd og for å tilrettelegge for en god studietid

Samferdsel

Når det kommer til samferdsel har studentene klare krav både til kommuner og fylkeskommunen. Å benytte seg av sykkel er rimelig, miljøvennlig og helsefremmende, men mange steder også utrygt. Kommunene bør være foregangseksempler når det kommer til utbygging av sykkelveier langs kommunal og fylkesveier, og å være pådrivere for at også riksveier skal holde en standard som gjør sykling til et trygt og effektivt fremkomstmiddel. I Nord-Trøndelag er det store avstander og ofte bor studentene et godt stykke unna HiNT. Her har fylkeskommunen et ansvar for at studentene har mulighet til enkelt og rimelig å ta seg frem i kommunen de studerer i. Fylkeskommunen bør satse på et godt utbygd kollektivnett med hyppige avganger. Det skal også tilbys studentrabatt på minimum 50 prosent på kollektivtrafikk til alle studenter, uavhengig av alder og studiested.

Studentboliger

Å tilrettelegge for bygging av studentboliger er et av tiltakene som både på kort og lang sikt kan gjøre mest for studentvelferd i den enkelte vertskommune. Alle vertskommunene bør gi Studentsamskipnaden i Nord-Trøndelag (SiNoT) forkjøpsrett til tomter i nærheten av HiNT og bysentrum. Tomtene bør stilles til disposisjon for samskipnaden gratis eller mot et mindre vederlag. Kommunen bør også sørge for effektiv saksbehandling av byggesaker som gjelder studentboliger. De kommunene som ikke har fritak fra eiendomskatt for studentsamskipnaden, bør innføre det umiddelbart.

Studenthelse

Studentene er mer utsatt enn andre grupper i befolkningen for psykiske helseproblemer. Kommunen har det primære ansvaret for studentenes helsetilbud, også innenfor psykisk helse. Alle vertskommuner bør sørge for at helsetilbudet er dimensjoner til å takle utfordringer tilknyttet til studenters behov for oppfølging og helsehjelp. Det er også kommunens ansvar kontinuerlig å informere studenter om hvilke helsetilbud som finnes, og hvordan man kommer i kontakt med det. Kommunen kan stille fastlegehjemler som er særskilt rettet mot studenter tilgjengelig for studentsamskipnaden.

Barnehage

For at også studenter med barn skal kunne ta høyere utdanning, er det nødvendig med et tilstrekkelig antall barnehageplasser også for studenter som ikke er folkeregistrerte innbyggere i vertskommunen. Barnehagene bør også ha et spesielt studentrettet tilbud, som for eksempel fleksible åpningstider i høyaktivitetsperioder som eksamenstiden.

Så kjære lokalpolitikere; prioriter høyere utdanning og sørg for at kommunen deres blir en formidabel vertskommune.

Kjære velgere; stem frem politikere som legger til rette for at studenter skal lykkes i din hjemkommune!

Godt valg!

Kevin Hovdahl HolmliLeder av Studentorganisasjonen ved HiNT