Innherreds nettutgave skrev lørdag om en prekær situasjon i sentrum av Verdalsøra, i området på vestsiden av jernbanen. Enkelte innbyggere føler Minsaas plass og Nordgata har stått for fall over lengre tid, og har endt opp som et sørgelig midtpunkt i byen.

Det ferdes flere måker enn mennesker der, og fuglenes avføring har satt sitt preg på både bakke, bord og bygg.

Saken skapte debatt på internett. Både påInnherred.no og på Facebook. I tillegg var det over 4000 personer som leste om Øra-problemet på vår nettside i helga, og dermed den desidert mest «populære» saken hos oss de siste dagene.

– Jeg har kommet hit på ferie i over tjue år og aldri sett Øra så stygg før! sa den utflyttede verdalingen Hege Fjølstad da.

Verdals ordfører, Bjørn Iversen, var derimot ikke kjent med måketrøbbelet ved Minsaas før han leste om det i lokalavisa.

– Det er åpenbart at vi kan gjøre mer i sentrum, både aktører og kommune. Vi kan helt sikkert bli flinkere. Jeg vil heller ikke avvise at måkene er et problem, men de er det ikke så mye vi kan gjøre noe med. Vi kan ikke skyte dem heller, sier Iversen, som samtidig benytter anledningen til å legge seg flat og beklage de visnede lobeliaene som kom opp i avisa forrige uke.

Nye aktører på veg

Selv om ordføreren ikke er bekjent med måkene som et problem, er stillheten og et tomt sentrum på vestsiden derimot en større utfordring, synes han. Og han er fullstendig klar over tilstanden folket klager på.

– Vi har jo merket mindre aktivitet etter Domus-senteret la ned. Det er en utfordrende situasjon i det gamle sentrum, erkjenner han.

På den lyse siden har østsiden gjort det godt de siste årene. Amfi-senteret kan vise til gode tall, og ifølge Iversen har handelen i Jernbanegata hatt sterk vekst. Han påpeker også en faktor som er spesiell for Verdal kommune: Nemlig antall næringsdrivende på industriområdet.

–I andre byer ville kanskje mange av disse befunnet seg i sentrum. Tenk om 20 eller 30 av disse hadde vært på Øra? Det er tankevekkende synes jeg, men aktørene velger det slik for det er best for virksomhetene, og dermed bra for samfunnet.

Siden Domus-nedleggelsen i fjor har Centrum shopping tatt over kjøpesenterbygget, med noe færre aktører innblandet. Postkontoret på Minsaas plass har også forsvunnet. Ordføreren tror nedgangen i folkebesøk mye skyldes et redusert antall butikker og næringsdrivende på vestsiden, men ytrer stor respekt for dem som fortsatt holder det gående.

– Vi skulle gjerne hatt flere aktører der, både innen handel og annet. Kommunen kan legge til rette for aktivitet, men vi kan ikke drive handel der. Så vi ønsker alle hjertelig velkommen til Verdalsøra.

Om det er mangelen på aktører som skyldes stillheten er det heldigvis bedring i vente på vestsiden. Innen et drøyt år skal teaterhuset stå ferdig, og i Postgården har det flyttet inn 14 nye aktører som vil straks være igang .

– Dette vil ta opp aktiviteten, og ting er på gang. Her er det også mulig å forvente synergier, så jeg ser framtida lyst i møte. Men akkurat nå har vi en betydelig utfordring, sier Iversen, og beskriver dagens situasjon som en «mellomfase» etter Domus' bortgang og til nykommernes innmarsj.

Forsøker å holde Øra rent

Til tross for at måkene ikke har blitt oppfattet som et problem på ordførerkontoret, i hvert fall ikke før nå, synes fortsatt mange dagens Minsaas plass er utrivelig og lite fint på grunn av dette. Kommunen har ansvar for å holde gatene og området rent og pent, men ikke byggene. Det er det eierne som må stå for. Coop Inn-Trøndelag er blant de med lokaler i området, og lover de gjør så godt de kan for å vedlikeholde sine bygg.

– Vi har en avtale med vaskefirma, men noen ganger er det slik at intervallene deres ikke passer med måkenes, om du skjønner. Måkene har vært i sentrum i alle de år, og de er det ikke noe vi kan gjøre noe med, sier Oddbjørn Kjenstadbakk, driftssjef faghandel.

Coop driver også sin Mega-butikk i Nordgata, men der skal de ha merket lite til den rolige tilstanden på Øra - selv om de også åpnet en ny Coop Extra på Stekke rett etter de la ned Domus. For framtiden er Kjenstadbakk er enig i ordførerens antakelse om at teaterhuset vil gjenskape noe av aktiviteten, og han tror måkene vil bli færre om folkene bli flere. At på til jobber Coop Inn-Trøndelag med videreutvikling av sine eiendommer i sentrum, uten noe konkret å fortelle om riktig enda. Uansett er ikke håpet borte på vestsiden.