Nå er forhandlingene om kommunesammenslåing mellom Verdal og Levanger i gang på kommunestyresalen i Verdal. Alle sier målet er å få fram en avtale som kan legges fram i en folkeavstemning.

Forhandlingene går for åpne dører, men kan bli lukket i sekvenser hvis personhensyn tilsier det. I hovedsak skal de imidlertid være offentlige.

Det ble brukt en del tid innledningsvis til diskusjon om hvor stor del av forhandlingene som skal være åpne og lukket, og partene ble enige om den ovennevnte fremgangsmåten.

Skal dele på møter

Til stede er forhandlingsutvalgene, to tillitsvalgte - Lise Heggdal og Tove Randi Olsen - og rådmennene. Anne Grete Wold er sekretær. Partene har startet gjennomgang av et utkast til intensjonsavtale, og vil i første omgang holde på til 12.30.

Så langt skjer forhandlingene i et godt klima, og representantene for Levanger og Verdal er enige om mål for den nye kommunen. Eksempelvis: Enige om at møter i kommunestyret i en ny kommune skal veksle mellom de to rådhusene i Verdal og Levanger. Videre at komiteene avholder sine møter på ulike steder i kommunen.

Kommunestyret skal ha 37 medlemmer. Formannskapet skal bestå av 11 medlemmer. Det blir to komiteer med 11 medlemmer i hver (Komité for miljø, næring og samfunn og Komité for mennesker og livskvalitet). Kontrollutvalget vil ha fire medlemmer.

Servicetorg i begge kommuner

Så langt det er faglig og økonomisk forsvarlig skal den nye kommunen opprettholde skoler, barnehager og institusjonstjenester på de plassene de er i dag. Servicetorg vil være førstelinje både i Levanger og Verdal.

Forhandlingsutvalgene går gjennom formuleringene knyttet til de enkelte sektorer. De er enige om målformuleringer og konkrete punkter innenfor helse og omsorg, skole og barnehager, folkehelse, kultur.

På kulturområdet heter det for eksempel at det er en ambisjon å bli en ledende kulturkommune i landsdelen og være best i landet på integrering.

Tida begynner å bli knapp. Forhandlerne har ennå ikke tatt i det som er ventet å være det vanskeligste spørsmålet, nemlig fordeling av sentrale funksjoner. Hvor skal ordfører og rådmann sitte? Hva blir kommunesenter i den nye kommunen? Nå drøfter de det videre løpet. Hvor mye tid settes av utover dagen i dag for å komme mest mulig i mål. Levangsbyggen må i formannskapsmøte kl 13. Ordførerne har flere viktige møter i sine kalendre.

Uenige om fortgang

Bjørn Iversen ber om mer tid for å drøfte framdrift med «sitt miljø». Han ser ikke noe som taler for at man skal komme i mål i dag. Robert Svarva har en annen tilnærming. De ønsker å komme i mål så fort som mulig.

Marit Voll sier at hun om nødvendig dropper festmiddagen med fylkestinget i kveld for å komme i mål. Silje Sjøvold ønsker også å bli mest mulig enig i dag, også om de vanskelige spørsmålene.

Bjørn Iversen sier at han sju minutter på ti i dag fikk forslag på ulik fordeling av 250 arbeidsplasser. Han trenger mer tid på dette, og vil drøfte det med sine.

Forhandler i ettermiddag også

Ordførerne har kastet litt om på ettermiddagens kalender. Det innebærer at forhandlingene vil fortsette etter formannskapet i Levanger. Det blir altså forhandlinger ut over ettermiddagen.

Robert Svarva og levangerdelegasjonen er sterkt uenig i at møtet skal være lukket når fordeling av funksjoner skal drøftes. Marit Voll er enige med Levanger i dette. Silje Sjøvold og Bjørn Iversen mener det bør lukkes av hensyn til de ansatte. Iversen ber om at hans syn blir ført i protokollen, men aksepterer at flertallet vil ha åpne forhandlinger.

Forhandlingenes første runde varte til kl 12.15. Så dro levangsbyggen heim en tur for å gjennomføre et planlagt ordinært møte i sitt formannskap. Klokka 14.00 settes forhandlingene igjen. De starter med å legge en tidsplan for de resterende forhandlinger, etter forslag fra Verdal og Bjørn Iversen. Det tas sikte på å gjennomføre møter utover dagen i dag. Det kan bli en ny runde på fredag, med sikte på å gøjre forhandlingene ferdige neste tirsdag, altså 3. mai.

Starter med funksjonsfordeling og arbeidsplasser

Ola Stene, rådmann i Levanger, orienterer nå om fordelingen av årsverk og hvordan det er fordelt i dag. Det er snakk om hvordan en skal fordele ca 240 administrative stillinger mellom dagens to kommuner. Det foreligger ulike eksempler på hvordan disse kan fordeles, alt etter hvor en legger de ulike funksjoner. Det er fem ulike modeller som nå presenteres, som gir svært ulik fordeling.

For eksempel vil Verdal få 140 og  Levanger ca 100 årsverk dersom rådmannsnivå og helse legges til Levanger og resten til Verdal. Andre modeller gir tilnærmet motsatt resultat. Stene understreker at dette er skisser, ikke noe forslag.

Ordfører Robert Svarva starter diskusjonen etter Stene orientering. Han lanserer forslag som innebærer delt ledelse av en eventuell ny kommune. Han viser for eksempel til at rådmann og ordfører kan ha kontor begge plasser, og så alternatere på hvor de sitter til enhver tid. Han antyder også en organisering av den nye kommunen som innebærer at to av tre kommunalsjefer blir sittende fast i Verdal.

- Dette kan gi en annen balanse mellom Levanger og Verdal, og det er i alle fall ikke noe som vil berørere oss to ordførere som sitter i dag, Bjørn. For det er vel tvilsomt at det er en av oss som blir med på dette, sa Svarva. Han gjør også et poeng av at man må finne løsninger som innebærer at man slipper å investere penger i nye kontorplasser den ene eller andre sted.

Iversen spør om flersentermodell

Bjørn Iversen reiser spørsmålet tilbake om det er mulig å tenke seg det han kaller flersentermodell. Han bruker den nye fylkeskommunen som eksempel på dette hvor politisk ledelse er tenkt å sitte i Trondheim, mens administrativ ledelse skal sitte i Steinkjer. Iversen ber Levanger tenkte over denne muligheten. Svarvas umiddelbare reaksjon på dette er skepsis, da han ikke synes det vil være en god måte å organisere seg på.

Også varaordfører i Levanger, Alf Magnar Reberg, stiller seg avvisende til en oppdeling av politisk og administrativ ledelse. Reberg mener Levanger strekker seg langt med forslagene som legges fram i dag, der to kommunalsjefer plasseres i Verdal og det blir kontor for rådmann og ordfører begge steder.

Ina Kollerud Pedersen, det tredje medlem i Levangers forhandlingsdelegasjon deler oppfatningen til Reberg. Hun ønsker at man skal se framover og se på en mest mulig hensiktsmessig organisering av en kommune, ha mer fokus på det enn det å tilgodese dagens to kommuner. Hun mener fordelingen som Levanger nå legger fram er klart annerledes og bedre for Verdal i forhold til de løsninger som det ble snakket om i forrige forhandlingsrunde.

Marit Voll starter med å legge sin definisjon av en flersentermodell. Hun mener at det å ha to rådhus med en felles administrasjon allerede er en flersentermodell. Å dele politisk og administrativ ledelse mellom Levanger og Verdal, ble spilt inn fra Verdal på slutten av de forrige forhandlingene. Voll er enig i at det nå er gitt mer til Verdal enn i forrige runde. Marit Voll synes saken hadde vært lettere å selge inn i Verdal om Verdal fikk politisk ledelse enn to kommunalsjefer, men innser samtidig at det hadde gått ut over balansen i antall arbeidsplasser mellom de to stedene.

- Jeg hører hva Levanger sier at det er hit de kan strekke seg. Det kunne likevel vært interessant og sett på betydningen av å flytte ordfører og øvrige politikere til Verdal, sa Sps medlem av forhandlingsutvalgret i  Verdal.

Mener grensen er nådd

Robert Svarva sier at Levanger opprettholder forslaget de har fremmet. Han mener at grensen for Levanger går ved det som er lagt fram i dag, med 140 arbeidsplasser og to kommunalsjefer i Verdal, 100 arbeidsplasser og politisk og administrativ ledelse i Levanger. Ordføreren i Levanger sier at han tror grensen for innbyggerne i Levanger allerede er tøyd med en slik fordeling, og ønsker derfor ikke å strekke seg lenger.

Bjørn Iversen forbeholder seg retten til å legge fram alternativer og få de vurdert. Han sier at han i dag ikke ønsker å konkludere. Han vi ha på bordet ulike alterntiver i dag, og så få dem drøftet og vurdert.

- Jeg ønsker verken at Levanger skal bli en del av Verdal, eller Verdal en del av Levanger når vi nå lager en ny kommune, sa varaordfører i Verdal Silje Sjøvold. Hun mener de ulike forslag som nå ligger på bordet er ulike måter å splitte opp ledelsen på. Hun ønsker å få veid de ulike forslagene opp mot hverandre, slik at en også ser på effekten av de ulike forslag.

Marit Voll føler at forhandlingene, slik den nå utvikler seg, er litt tilbake til det gamle. Det synes hun er uheldig. Voll stiller spørsmål om det er mulig for Levanger å se på delt ledelse politisk/administrativ, i bytte mot f.eks. 50 arbeidsplasser fra Verdal til Levanger.

Stene har allerede svaret på resultatet av delingen som Verdal antyder. Det vil gi 101 arbeidsplasser i Verdal og  139 i Levanger. Levangers forslag vil altså gi motsatt resultat, 140 i Verdal og 100 i Levanger.

Iversen etterlyser fleksibilitet fra Levanger side, opp mot møtet kommende fredag og avslutningen neste tirsdag.

Der stanset de diskusjonen om fordeling av funksjonser og arbeidsplasser. Rådmennene tar på seg å beskrive verbalt hva de legger i begrepet flersentermodell, og likedan ulike effekter av fordeling. Spørsmålet tas opp igjen i forhandlingsmøte på fredag og kommende tirsdag. I dag er de alstå uenige om hva som bør anbefales i en intensjonsavtale.

Går videre på innholdet

Nå går forhandlingene videre i utkastet til intensjonsavtale. De er på punktet som går på kultur, frivillighet og integrering. Her drøfter de ulike mål og formuleringer, og konkrete kulepunkter. Ber administrasjonen arbeide videre med denne delen av avtalen for å få konkretisert mer.

Da ble de ferdig med dagens forhandlinger. Det skjedde lite konkret på slutten. Partene er enige om at de møtes igjen i Levanger klokka 10 på fredag, og det siste planlagte møtet på Verdal tirsdag 3. mai  klokka 11.30.