Iført østfoldbunaden fra Løken var det Synne Magnus (18) som fikk æren av å foreta den høytidelige dåpen av stålunderstellet til Johan Sverdrup-boreplattformen. I strålende solskinn, og sju minusgrader ble flaska med kildevann fra Olavskilden i Sul knust mot stålet så vannet sprutet.

Kildevannet fra Sul spruter ut og navnet er Vilje.

Tradisjonen med å hente vann fra denne kilden har fulgt alle de 44 stålunderstellene som er laget ved verftet i Verdal.

Norrøne Vilje

Gudmor Synne Magnus avslørte selv navnet på plattformen. «Vilje» var hennes forslag til navn, og det var sendt inn uten at far og Kværner Verdal-leder Sturla Magnus visste noe om datterens initiativ.

- Det betyr vel at jeg er gudbestefar, fastslo Magnus.

I alt hadde det kommet inn 13 forslag, og det var «Vilje» som juryen likte best denne gangen.

Vilje er et norrønt navn, som det er en tradisjon for å gi til stålkonstruksjonene som døpes ved verftet.

Vilje er i den norrøne mytologien en av brødrene til Odin, og den som ga forstand og bevegelse til de to første menneskene Ask og Embla.

Femte største

Stålunderstellet skal snart ut på en ferd, til Johan Sverdrup-feltet. Det er en stor konstruksjon, den femte største jacketen som er laget ved verftet i Verdal. Vilje er 140 meter høy, veier 21.313 tonn og får et bunnareal når det er installert på 55 x 85 meter. Den første stålplata ble kuttet i mai i 2016 og det har tatt 22 måneder å bygge Vilje. Om et par uker er den klar til overlevering.

Stolt direktør

Leder for Kværner Værdel Sturla Magnus var toirsdag med på sin andre dåp i Verdal.

-Jeg har nå vært her i ett år og er enda mer stolt enn da vi døpte Ægir i fjor sommer. Jeg har sett hva vi kan få til. Jeg har lært mer om hvordan vi bygger jacketer og alt det fantastiske vi gjør for å lage produkter til kundene våre, sa Magnus, konserndirektør Structural Solutions og leder for Kværner Verdal.

Men han la heller ikke skjul på at det har vært utfordringer det siste året.

- Det har vært noen tøffe måneder bak oss i forbindelse med ferdigstillelsen av jacketen. Det har vært mye grisevær, det har vært vind og kulde. Vi har stokket om på løfteprogram og operasjoner. Mange har måtte strekke seg langt for at vi skal komme dit vi er i dag.

Skader

Sturla Magnus fortalte om en utfordrende periode innenfor Helse- miljø- og sikkerhetsområdet (HMS).

- Det har vært flere hendelser, alvorlige hendelser, og hendelser der vi har skadet kollegaer. På en plakat i A1-hallen står det at «Alle skal trygt hjem». Dessverre har ikke alle har kommet trygt hjem i vinter, og sånn kan det ikke fortsette. Dette gjør vi noe med. Vi står sammen om, og vi jobber med kulturen vår - og kompromissløsheten til HMS. Vi skal tørre å si fra til oss selv og til kollegaen, og skal sette pris på når kollegaen bryr seg om oss, sa Magnus.

A-laget

Statoils prosjektdirektør for Johan Sverdrup, Ketel Digre, skrøt av Kværner Verdal.

Statoils prosjektdirektør for Johan Sverdrup, Ketel Digre, oppfordret også på det sterkeste til å ha fokus på HMS.

Han ga likvel arbeiderne og verftet det aller beste skussmålet.

- Dere kommer med leveranser som vi kan stole på. Sammen så utgjør dere A-laget. Dere er litt sånn Barcelona til å levere. Bortsett fra noen "innkast" gjør dere jobben.

Det hører kanskje kjedelig ut, men det er helt avgjørende at dere leverer og er forutsigbare, sa Digre og fortalte videre om det som venter Vilje.

Selve hjertet

Jacketen skal på Johan Sverdrup-feltet, 140 kilometer vest for Stavanger. Der skal det delta i den aller mest hektiske installasjonssesong på norsk sokkel noensinne. 800 – 900 personer skal jobbe for å sette sammen store rør i det store anlegget.

- Og når den skal begynne å fungere får den 46 brønner gjennom, så den er hjertet i Johan Sverdrup, i direkte kontakt med i det store reservoaret. Her kommer det til å pumpe mange hundre tusen tonn olje om dagen. Her kommer det mye olje gjennom 50 år.

Verdal musikkorps leverte både drill og musikk i det flotte, men kalde vinterværet.

Dåpsseremonien ble avrundet med felles festmåltid i Dovrehallen – der det ble servert Inderøysodd til rundt 700 personer. Servitører var veftets egne pensjonister.