Sangen «Svarte telt» er kanskje den mest provoserende på Rotmos tredje plate under prosjektet Trossetrua. Den har fått navnet «Eurotrua», og har EU som overordnet tema.

I sangen er noen av verselinjene slik:

Asylsøkeran kryr som lopp og lus

og bur i forsamlingshus.

Der det va dans, musikk og ville fa'n

e det bønnestund fem gong fer da'n.

Adresseavisens musikkanmelder er ikke overbegeistret for plata, og gir den det mest uinteressante terningkastet av alle - nemlig 3.

Utfyllende analyser

«EU er en overtroisk utopi som vil ende i katastrofe, ifølge Rotmo, på et knippe sanger som veksler i tone og temperament - men som mørkner og hardner til om du lar dem akkompagneres av de utfyllende politiske analysene på prosjektets nettsider» skriver anmelderen.

Enlid synes «Svarte telt» har et fiffig utgangspunkt, siden den er en parallell til «Nei dæven han ta» fra vømmøldebuten for 40 år siden, bygd på den samme slåtten og har flere like setninger - hvor innholdet bare er byttet litt ut.

Hadde vært like sterkt uten

Han synes imidlertid at det er forskjell på å sammenlikne fabrikker med lopper og lus - og å gjøre det samme med mennesker.

– Det politiske prosjektet hadde vært minst like effektivt om han ikke hadde karakterisert mennesker på flukt som blodsugere og parasitter, mener musikkanmelder Vegard Enlid.

– Fordummende

Norsk organisasjon for asylsøkere synes det er skuffende at Rotmo skaper et bilde av asylpolitikken som de mener ikke samsvarer med virkeligheten.

– Teksten er bare fordummende, og bidrar ikke til noen fornuftig debatt, mener Jan Ole Martinsen i NOAS.

– Klare paralleller

Hans Rotmo sier at til Adresseavisen han ser klare paralleller mellom utfordringene på 70-tallet med desentralisering og industriromantikk og dagens frie flyt av mennesker.

– Med åpne grenser kommer presset mot landsbygda. Ingen kommuner vil ta i mot de 5.000 asylsøkerne som må tvangsutplasseres. Samtidig er politikere og media feige og servile, hevder Rotmo. Han mener dessuten at diskusjonstemaet forsures ved at folk lett plasseres i båser som enten rasist eller landsforræder.