På Sykehuset Levanger fødes det tvillinger som aldri før. Håkon Akselsen (30) og Kristin Austheim (31) er en del av tvillingboomen på Innherred.

Paret presser fram et tappert smil. Det har vært heftig siden tvillingene Selma og Sofie kom til verden 17. april. Søvn har plutselig blitt et privilegium.

– Men vi føler at vi mestrer det. Vi gjør vårt beste, sier de.

Kristin fra Steinkjer og Håkon fra Tromsø kom flyttende til Levanger for drøyt tre år siden. Kristin jobber som sykepleier på medisinsk avdeling på Sykehuset Levanger. Håkon er varehussjef på Byggmakker.

Nå bor de på Nossum sammen med tre dachshunder og de drøyt to måneder unge tvillingene med kolikk.

Håkon Akselsen og Kristin Austheim har fått livet snudd på hodet. Foto: Eirik Reinaas Bjørshol

Tvillingboom

I disse dager er det derimot Selma og Sofie det aller meste dreier seg om.

– Som det er nå, går ikke dagene rundt hvis ikke begge er her. Vi har ikke det største nettverket i Levanger, og er avhengig av hverandre for å ta hånd om dem, sier Håkon, og legger til at de har fått god hjelp av Kristins søster, som bor i Levanger.

Kristin og Håkon er langt fra de eneste nybakte tvillingforeldrene på Innherred. Når vi er omtrent halvveis i året, har det allerede vært tolv tvillingfødsler på Sykehuset Levanger. Vanligvis er det rundt ti til tolv tvillingfødsler i løpet av et helt år.

Det kommer vi tilbake til.

Eneggede

Selma og Sofie er eneggede tvillinger, og tilhører den lille gruppen tvillinger som deler morkake.

Da legene oppdaget at det var den ene som tok til seg det meste av næringa, ble det besluttet å ta ut jentene med keisersnitt seks uker og fire dager før termin.

Travelt er det mest beskrivende ordet for de siste ukene til Håkon og Kristin. Foto: Eirik Reinaas Bjørshol

– Hvordan har de første ukene vært?

– Travel. Tiden har gått kjempefort. Det er utrolig hvor fort en dag går, sier Håkon.

– Ja, jeg lurer på hva vi egentlig holdt på med før, tilføyer Kristin smilende mens hun holder et vuggende grep rundt på Selma.

For Sofie er det tid for mat. Hun har fått melkeproteinallergi, og må mates med morsmelkerstatning uten melkeprotein. Håkon finner fram en oppvarmet flaske og setter tuten til den lille munnen.

Sofie mates med morsmelkerstatning uten melkeprotein. Foto: Eirik Reinaas Bjørshol

Nyte øyeblikket

Kristin og Håkon hadde ikke peiling på hva som ventet dem. Det er de glade for.

– Vi visste heldigvis ikke hva vi gikk til. Det er skriking fort 12–13 timer i døgnet. Når den ene finner roen, er den andre i gang, sier de.

Likevel har de vært bevisst på å nyte de gode stundene.

– Kolikk kan ta fra litt av gleden ved å bli foreldre. Derfor prøver vi å finne stunder der vi setter oss ned og nyter det, sier Håkon.

Paret prøver å finne tid til å nyte tilværelsen midt mellom alt stresset. Foto: Eirik Reinaas Bjørshol

Da kan det være greit å komme seg ut av huset. Enten på trilletur eller kjøretur. Bilen er jentenes favorittsted å være.

– Det har blitt mange turer til alle døgnets timer. Vi har vært på både rådyr- og elgsafari, ler Håkon, og legger til:

– Nå som strømmen er så billig, er det godt at vi kjøpte elbil.

Ny vugge

Denne uka ble paret utstyrt med det beste våpenet man kan ha som tvillingforeldre til barn med kolikk. Nemlig en vugge med innebygd vuggemotor.

– Den fikk vi nettopp, og den fungerer veldig bra så langt. Vi håper dette kan være løsningen, smiler Håkon og Kristin, mens de demonstrerer hvordan den fungerer.

Håkon Akselsen legger Selma i den nye vugga som skal gjøre underverker for nattesøvnen. Foto: Eirik Reinaas Bjørshol

Selma og Sofie legges ned i familiens nye hjelpemiddel. Så blir gråten avbrutt.

– Dette ser ut til å være en svært god investering, mener de.

Sofie og Selma finner roen i den nye vugga. Foto: Eirik Reinaas Bjørshol

Unormalt

Marit Heggdal er avdelingsoverlege på gyn/føde/barsel ved Sykehuset Levanger. Hun forteller at tallet for tvillingfødsler pleier å ligge fra ti til tolv fødsler i året. Noen år er det ni, andre er det 13, men tallet er relativt stabilt.

– Hittil i år har vi fått tolv tvillingpar. Det er uvanlig hos oss, og en gledelig nyhet fra fødeavdelinga, sier hun, vel vitende om at vi fortsatt bare er halvveis i året 2023.

– Hva er årsaken til denne betydelige økningen?

– Det er litt tidlig å slå fast hvorfor det er slik. Det kan være tilfeldig. Men det er hyggelig for et lokalsykehus og for alle som blir foreldre, sier Heggdal.

Tre i juni

En rask titt i lokalavisas nyfødtgalleri viser at det er flere tvillinger som er født på Sykehuset Levanger den siste tiden. Bare i juni har vi tatt bilde av tre tvillingpar.

Blant disse er Kristine Hårberg fra Levanger og Aleksander Karstad fra Verdal.

Kristine Hårberg og Aleksander Karstad avbildet i Innherreds nyfødtgalleri med sine tvillingdøtre. Sofie og Tiril ble født tirsdag 20. juni. Foto: Odin Nordtømme

Som våronna

– Å kjære vene. Jeg føler med dem. Jeg synes det er knapt med søvn for oss også, så jeg kan nesten ikke forestille meg hvordan det er for dem, sier Karstad når han får høre at tvillingene til Kristin Austheim og Håkon Akselsen har kolikk.

Karstad erkjenner at det har blitt en brå overgang når familien har gått fra to til fire. Han bor på gård på Mule, og sammenligner barselperioden med våronna.

– Det er litt som våronna. Det er stress og travelt, og du styrer ikke så mye av behovene som oppstår selv, ler han, og legger til.

– Men det går greit. Vi begynner å finne rutinene, forteller den nybakte tvillingfaren.

Jaktambisjon

Tilbake på Nossum hos Kristine og Håkon blir stillheten brutt når fotografen ber foreldrene om å ta opp ungene fra vugga for å få noen flere bilder.

Også Kristine og Håkon har merket seg at det er mange tvillingfødsler for tiden. De roser personalet på sykehuset for svært god oppfølging.

– Vi har fått kjempebra oppfølging fra både leger og jordmødre, og på føde, barsel og kuvøse. De har fulgt oss tett helt siden uke 12 i svangerskapet, sier Kristin.

Kristin roser Sykehuset Levanger for god oppfølging helt fra svangerskapets begynnelse til nå. På det meste var de på kontroll fem dager i uka. Foto: Eirik Reinaas Bjørshol

– Hvordan ser du på at du blir den eneste mannen i huset, Håkon?

– Jeg har heldigvis fått en hannhund som veier opp litt, smiler han spøkende.

– Nei, det er bare fint. Det er koselig at det er to jenter som kan dele interesser gjennom oppveksten, sier han.

Håkon Akselsen ser ikke mørkt på å bli den eneste mannen i huset. Foto: Eirik Reinaas Bjørshol

Samtidig erkjenner han at han har ett mål for barneoppdragelsen.

– Jeg håper å gjøre minst en av dem jaktinteressert, sier han.

– Men jegertvillingene eksisterer da allerede?

– Ja, jeg trenger bare at en av dem blir interessert, smiler Håkon.

For de uinnvidde: Jegertvillingene Johanne og Kristine Thybo Hansen har laget flere jaktprogram som har gått på TV. De har også deltatt i en rekke reality-program.

– Blir det flere barn, da?

– Det skal mye til. Jeg har sagt at dette blir punktum. Ellers må vi jo kjøpe oss buss, sier Håkon.

– Ja, det blir i hvert fall ikke med det første. Men man skal aldri si aldri, innskyter Kristin.

Latteren sitter løst for de nybakte tvillingforeldrene. Foto: Eirik Reinaas Bjørshol