I den interne instruksen om Helseplattformen får ansatte i Verdal kommune beskjed om å ikke svare på spørsmål fra journalister. Kommunedirektør Geir Olav Jensen benekter at ansatte har fått munnkurv.

Innherred har fått tilsendt en skjermdump av instruksen av to uavhengige tipsere. Instruksen ligger på kommunikasjonsplattformen Teams i en kanal som er tilgjengelig for mange helseansatte i Verdal kommune.

Instruksen har navnet «Kommandosenter Verdal» og er en infoplakat for hvordan ansatte skal håndtere utfordringer med Helseplattformen. Det omstridte IT-systemet ble innført natt til 11. februar i Verdal og Levanger kommuner.

Veilederen er ment som en sjekkliste for hva man skal gjøre når man støter på utfordringer.

I kommandosenteret står følgende instruks for håndtering av media:

Når media ringer eller står på døra:

  • Ikke slipp journalister inn i avdelinga (personsensitive opplysninger)

  • Ikke svar på spørsmål, men henvis til [navn på ledere]

Uferdig

En ansatt rapporterer at det er en frustrasjon og oppgitthet blant ansatte som er i kontakt med Helseplattformen hver dag.

Selv om det utad har blitt meldt at oppstarten har gått bedre enn forventet, er det ifølge den ansatte stadig ting som går feil og avvik som meldes inn.

– Vi er ikke den første kommunen som starter. Hvordan kan et program som koster så mye være så uferdig, spør den ansatte.

Trondheim kommune innførte Helseplattformen 7. mai i fjor.

Vedkommende ønsker å være anonym i frykt for konsekvenser.

Innherred har vært i kontakt med flere ansatte som er kritisk til kommunens ledelse. Ingen ønsker å stå fram med navn og bilde fordi de mener det vil medføre reaksjoner og sanksjoner fra ledelsen.

Ukjent for øverste leder

Kommunedirektør Geir Olav Jensen er ikke kjent med denne instruksen. Han benekter at ansatte har fått munnkurv.

Geir Olav Jensen, kommunedirektør i Verdal. Foto: Tor Ole Ree

– Er det vanlig praksis i kommunen å nekte ansatte å uttale seg i media?

– Nei. De ansatte får uttale seg. Vi har nylig vedtatt kjerneverdiene våre: Åpen og modig. Hvis dette har kommet ut, strider det mot verdigrunnlaget vårt, sier Jensen, og fortsetter:

– Jeg kan ikke være tydeligere. Hvis noen har fått inntrykk av at kommunen har gitt munnkurv, må vi rydde opp, konkluderer kommunedirektøren.

Strider med loven

Jurist Anine Kierulf er en av Norges fremste eksperter på menneskerettigheter. Hun er tydelig på at Verdal kommune ikke kan nekte sine ansatte å uttale seg til mediene.

I 2015 fikk Anine Kierulf Norges forskningsråds formidlingspris «for å være en viktig og troverdig stemme i offentligheten i spørsmål som angår menneskerettigheter og ytringsfrihet». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Kommunen kan styre hvem som kan uttale seg på vegne av kommunen, men den kan ikke nekte ansatte å uttale seg, sier Kierulf.

Enhver arbeidstaker har rett til å uttale seg på egne vegne, fastslår hun, og viser til blant annet grunnlovens paragraf 100 om ytringsfrihet.

– Her har nok kommunen tatt litt for mye Møllers tran. Det er ikke uvanlig at kommuner ønsker å legge slike føringer, men det gjør det ikke mer riktig for det, sier Kierulf.