Fredag skal de 11 trafikkdrepte i Nord-Trøndelag blir minnet med fakkeltog .

Det årlige fakkeltoget og minnemarkeringen for de trafikkdrepte i Nord-Trøndelag i året som har gått, går av stabelen fredag 17. januar. I 2013 ble 11 personer drept i trafikken langs nordtrønderske veier. Det er en kraftig økning fra to omkomne i 2012. I tillegg ble 170 personer skadd i trafikken i fylket i fjor.

- For å minnes de døde, slukker vi lysene på strekningen mellom Boby’n og vekta på Verdal. Der setter vi ut 11 biler, til minne om hvert av trafikkofrene i Nord-Trøndelag i fjor, sier distriktsleder i Trygg Trafikk, Idar Ertsås.

Statsråd til Verdal

Etter fakkeltoget fortsetter minnemarkeringen i Vinne kirke, der Thomas Brøndbo bidrar med musikk og Verdalsrussen holder appell. I tillegg forretter sokneprest Rune Mahlum og prost Nils Åge Aune. De pårørende til trafikkofrene i fylket blir spesielt invitert til minnemarkeringen. I tillegg har arrangørene fått med seg arbeids- og sosialminister Robert Eriksson på markeringen.

- Han er vår nordtrønderske statsråd, og representerer partiet som har samferdselsministeren. I tillegg viser han stor interesse for området, sier Ertsås.

Tre i Levanger

I Levanger omkom tre personer i trafikken i fjor. Den første dødsulykken skjedde 27. mai i Åsen, da en 51 år gammel mann omkom i en møteulykke på E6. Den andre hendelsen skjedde på E6 ved Nossum 22. oktober, da en 37 år gammel mann omkom. Årets tredje og siste dødsulykke i Levanger skjedde i Okkenhaug under en utforkjøring der en 48 år gammel mann omkom på en privat vei.

Statistikken viser at den yngste personen som omkom i nordtrøndersk trafikk i fjor var 24 år. De fleste er over 50 år. De siste ti årene viser statistikken et gjennomsnitt på rundt ni trafikkdrepte i Nord-Trøndelag. I 2012 var statistikken nede i to trafikkdrepte, mens fjoråret økte til hele 11.

- Lyset i tunnelen er at ungdomsstatistikken viser at tiltakene virker. Nå må vi kanskje legge inn ekstra fokus på eldre sjåfører, sier Ertsås.

Vil kreve kurs

Distriktslederen jobber nå med å videreføre nullvisjonsstrekningen mellom Stjørdal og Mule nordover.

- Nå utvider vi strekningen nordover fra Mule til Vist, og vi tror vi kan legge samme trykk der. På dagens strekning har vi fått til midtdeler, og vi ønsker å utvide den videre nordover, sier han.

Han ønsker også innføring av repetisjonskurs hvert tiende år fram til fylte 50 år og hvert femte år etter 50 år.