La ungdommen stå fram.

Myteknusere fra Groruddalen forteller deg hvordan.

–Vi har invitert Furuset idrettsforening til å fortelle om hvordan de jobber med ungdom og frivillighet gjennom prosjektet «Alnaskolen», sier frivilligkoordinator Ingvild Rønning Radwan i Levanger kommune. Kommune, bibliotek og frivilligsentral byr på en temakveld hvor oppmerksomheten rettes mot framtidas unge frivillighetsledere. Ungdommen. Arrangementet er på mange måter en videreføring av tidligere års inspirasjonskvelder.

Forteller om Alnaskolen

–Denne kvelden blir også til inspirasjon, fastslår Åse Saltvik ved Levanger frivilligsentral.

Hit kommer daglig leder i Furuset idrettsforening, Vidar H. Noreng og Alnaskolens prosjektkoordinator Rune Gjelberg. Under tittelen «Fra ruteknusere til myteknusere – ungt lederskap i Groruddalen» forteller de om tilbudet som gis gjennom Alnaskolen. Siden starten i 2008 har det høstet applaus, og slik beskriver idrettsforeningen Alnaskolen for unge ledere: «Interessen for tradisjonelt frivillig arbeid er synkende i Bydel Alna som i resten av Oslo. Ønsket om å snu denne trenden gjennom å engasjere og motivere lokal ungdom, var utgangspunktet for at Furuset Idrettsforening i samarbeid med Groruddalssatsingen våren 2008 tok initiativ til å etablere Alnaskolen – et opplæringsprogram for unge ledertalenter. Opplæringen er både praktisk og teoretisk, og er rettet mot ungdom som er interessert i å gjøre en innsats i lokalmiljøet. Prosjektet skal gi de unge nødvendig kompetanse og trygghet til å ivareta aktuelle funksjoner og roller på en god måte.»

Ta ansvar

Formidlet med noen stikkord, er søkelyset rettet mot det å ta ansvar, å bli kjent med lokalmiljøet, å være en ressurs, å lære konflikthåndtering og gjøre noe sammen.

–Måten de jobber på er spennende – ved å gi ungdom ansvar, vise at ungdommen er en ressurs i frivilligarbeidet, tilføyer Ingvild Radwan. Hun fastslår at det er for alle parter er vinn-vinn.

Radwan minner om at det for mange lag og foreninger kan være utfordrende nok å få tak i frivillige, og det er gjerne også slik at det er de godt voksne som sitter med vervene. Med det som bakteppe mener hun årets temakveld er høyst aktuell, og da spesielt knyttet til rekrutteringen.

Tar seg bra ut

–Frivillighet er en god læringsarena, for arbeidslivet, men også for livet generelt. Vises det at du engasjerer deg, skal du samtidig vite at det både ser bra ut, men at det også gir mye tilbake. Det er artig. Du vet at det du gjør, betyr noe for andre, og det igjen gir en godfølelse. Å jobbe mot felles mål sammen med andre med samme interesse skaper fellesskap og nettverk. Frivillig engasjement er noe som legges merke til når du søker arbeid, poengterer Radwan.

Nå er det ikke tanken at Levanger skal bygge et tilsvarende opplegg som Alnaskolen. Hva den kommende kvelden bringer i så måte, får framtidas interesse og respons avgjøre. Arrangørene håper imidlertid at kvelden kan gi noen råd og tips som i sin tur kanskje også fører til et prosjekt som støpes i en form som passer for nettopp Levanger.

24. oktober

Arrangementet finner sted på Levanger bibliotek tirsdag 24. oktober. Åpent, gratis og fritt fram for alle, uten påmelding.

Og selvsagt trenger du ikke bekymre deg for å gå hjem etterpå med favnen full av nye verv.

–Kom, hør og få noen nyttige råd og tips, er den enkle oppfordringen fra Frivilligsentralens Åse Saltvik. Med i programmet hører også frivillignytt, samt enkel servering og ikke minst tid til dialog.

Frivillighet er en av bærebjelkene i det norske samfunnet. Det frivillige arbeidet i Norge tilsvarer nesten 150.000 årsverk. Statistisk sentralbyrå har beregnet verdiskapingen i frivilligheten til over 125 milliarder kroner (2014-tall)

61 prosent av befolkningen (over 16 år) bidrar med frivillig arbeid i de frivillige organisasjonene årlig. Dette er den høyeste andel som er målt på verdensbasis. Vi deler førsteplassen med Sverige. Over halvparten av det frivillige arbeidet legges ned i kultur- og fritidsorganisasjoner, inkludert idrett. Det er anslagsvis 9,2 millioner medlemskap i frivillige organisasjoner i Norge.