Søndagsåpne butikker, ny arbeidsmiljølov og involvering av berørte foreninger/organisasjoner av våre hjertesaker

Verdal SV går mot søndagsåpne butikker:

Regjeringen la den 09.01.2015 frem sitt forslag til søndagsåpne butikker. SV mener forslaget vil ramme arbeidsfolk og familieliv. Selv om regjeringen begrunner at dette vil være opp til hver butikk å avgjøre, vil konkurransesituasjonen presse frem søndagsåpent som hovedregel for alle, slik vi har erfart med tidligere utvidelser av åpningstidene. Å gjøre søndag til handledag har ingenting med frihet å gjøre, i alle fall ikke for dem som må jobbe og får deres familier. Folk som jobber i butikk trenger også fri og tid til sine unger og partnere.

Forslaget er ventet å bli fremmet for stortinget etter valget til neste uke. Venstre har sentralt signalisert at et kompromiss kan innebære at kommunepolitikerne får avgjøre saken.

  • Verdal SV vil i så fall stemme mot søndagsåpne butikker i kommunestyret.

Verdal SV vil være en garantist for at den «gamle» arbeidsmiljøloven blir gjort gjeldende i vår kommune:

Vi er mot forslagene til de endringene av arbeidsmiljøloven som trådte i kraft 01.07.2015, og som innebar en svekkelse av rettighetene til arbeidstakerne. Vi ønsker, sammen med arbeidstakerorganisasjonene å jobbe for å reversere alle endringene som svekker arbeidstakernes rettigheter, ord for ord, paragraf for paragraf.

«Fri fagbevegelse» har gjort en undersøkelse som viser at i 36 kommuner, tre Oslo-bydeler og tre fylkeskommuner har vedtatt å beholde gammel arbeidsmiljølov. I tolv kommuner er forslag fremmet og utfallet uvisst. I 24 kommuner har forslag om å beholde gammel arbeidsmiljølov blitt avvist. På denne oversikten (07.07.2015), framkommer det ikke hvilket standpunkt Verdal kommune har tatt eller holder på å ta.

  • Dersom standpunkt ikke er tatt eller har blitt fremmet, vil Verdal SV fremme sak i kommunestyret om at den «gamle» arbeidsmiljøloven blir gjort gjeldende i vår kommune.

Hovedregelen bør være hele, faste stillinger. Vi vil ha et arbeidsliv der man har trygghet for jobb og inntekt, der man tør fagorganisere seg og der man ikke er redd for fremtiden når man skal fortelle sjefen at man er gravid.

  • Verdal SV vil i kommunestyret sette fokus på arbeidet med at kommunen får flere heltidsstillinger på bekostning av deltid.

Inkludering av organisasjoner/foreninger som blir berørt av våre «hjertesaker»:

SV har fire hjertesaker, henholdsvis skole/barnehage, eldre, miljø og flyktninger. I disse trange kommuneøkonomitider, kommer vi derfor med en garanti som er helt gratis:

  • Vi vil jobbe med utformingen av våre hjertesaker sammen med berørte organisasjoner, brukergrupper og foreninger i den neste fireårsperioden. Dette for å finne ut bedre «hvor skoen trykker» når vi skal sette våre hjertesaker ut i praksis.

Jonny Bäckström

3. kandidat Verdal SV