–Tar vi med enheter som tv-er og båndspillere er det nok mellom 400 og 500 ja, sier Svein Buran.

Da han tilfeldigvis møtte Einar Vandsvik på butikken i fjor, ble han spurt om hva han nå skulle gjøre med alle radione han har samlet på i årevis. Da Svein Buran svarte at det muligens ble noen turer til gjenbrukstorget, fikk Vandsvik i Bymuseet i Levanger fart på restaurering av galleriet på Brusve gård. Nå har Buran flyttet radioene til andre etasje og søndag åpner utstillingen samtidig som det også er åpning av Brusves sommerseong.

–Første etajse er butikk som før i tida. Andre etasje har ikke vært i bruk før nå, sier leder Kathrine Pedersen i Bymuseet i Levanger.

Siden barndommen

Golvet er restaurert og det har blitt laget nytt rom, slik at Buran har omtrent 80 kvadratmeter til sine radioer fra helt tilbake til tidlig 1930-tallet.

–Jeg har vært interessert i radioer siden var guttunge. Før konfirmasjonsalder. Mora mi var fortvilt over rommet fylt av ledninger, sier Buran.

Han viser blant annet en av Tandbergs Sølvsuper og forteller at radioen ble brukt under andre verdenskrig i Namsos.

–Det var en låve med plankegold. Under golvet vard det gravd et hull og der inn gikk to-tre menn inn og hørte på radioen. Radioen lå i en strisekk. De hørte nyhetssendingen, pakka radioen i sekken og fylte på med leir hver gang, forteller Buran.

Savner FM-nettet

Han synes det er viktig å ta vare på radiofabrikkens historie. Og han fortvilere over FM-nettet som er slukket.

–Radioene blir jo stummere og stummere. Men jeg skal etter hvert søke om FM-sender, sier Buran.

Fra søndag er radioutstillingen åpen for alle som besøker Brusve gård. Her blir det også guiden på gården og salg av kaffe med mere.

–Vi er takknemlig for å få radioutstillingen til Bymuseet. Alle vil jo nå få glede av dette, sier Kathrine Pedersen.