Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) ved Stiklestad skole er i ferd med å få ferdig sin hørings-uttalelse om skolestruktur i Verdal kommune.

Innherred møter leder Anne Lise Hofstad Hojem og representant Kirsti Stensland ved skolen mandag ettermiddag. Skoledagen er slutt, men det er fullt av liv og rører fra skolefritidsordningen.

– Ja, skolen brukes også mye på kveldstid, og den betyr mye for nærmiljøet, sier foreldrene.

– Hvis skolen blir nedlagt blir det en utfordring for idrettslaget også, som blant annet driver et tilbud her med idrettsskole.

Område i utvikling

FAU-representantene fremhever at Stiklestad er i utvikling. Mange barnefamilier har flyttet til området, det er fortsatt ledige tomter i Forbregd-Lein, og det skjer mye positivt. En nedlegg-else av skolen vil være et stort tap for elevene og nærmiljøet.

Det er flere punkter som trekkes fram for at Stiklestad skole bør bestå i framtiden.

– Vi vil at hovedfokuset skal være barnas beste, og det beste er at de har en skole her. Dette er ei bygd i utvikling. Og mange har valgt å bosette seg på grunn av at de vil ha Stiklestad som nærskole, sier Hofstad Hojem.

– Skolen har hatt et godt rykte på seg, supplerer Stensland.

Over 200 elever

Skoleåret 2017 er det 196 elever ved skolen. Økningen vil fortsette inn i 2018, der kommunens egne tall viser en topp på 206 elever.

I årene etter går det nedover, men FAU ved Stiklestad minner om at prognosene de siste årene har vist seg å være 10 – 15 flere enn forutsagt.

En av mulighetene som skisseres i skolestrukturen er at elever fra Leksdal flyttes til Stiklestad. Akkurat hva som er best for lekdalingene vil ikke FAU Stiklestad uttale seg om. Men Hojem Hofstad og Stensland ønsker leksdalingene velkommen, dersom det skulle ende med en sammenslåing i en ny Stiklestadskole.

– Det er viktig at det tenkes langsiktig. Hvis det bygges skole nå, må det tas høyde for ei elevtallsutvikling. Dagens situasjon er at det er nesten to paralleller i hvert trinn, så det har vært er sterk elevtallsutvikling de senere årene.

Skolebygg fra 1971

Alle er klar over at skolen har sett sine beste år. Bygningsteknisk har den fått mange anmerkinger, og det er trangt om plassen etter hvert.

Skolen ble bygd i 1971 og fikk et på påbygg i 1989 og et siste byggetrinn i 1997. Da kommunen hadde en bygningsteknisk gjennomgang for noen år siden, ble det mange anmerkninger etter den såkalte Tek 10-standarden. FAU bestrider ikke dette.

Stiklestad skole har vært sin historiske arv bevisst. Her har tidligere elever malt og dekorert med motiv fra nærmiljøet.

– Det er ganske kritisk. Vi ønsker at både skolebygningen og uteområdet skal være tilrettelagt til læreplanen og at elevene får lov til å utfolde seg. Bygningsmassen skal ikke være begrensende for ungenes lek og læring. Det må være et sunt miljø både ut og inne.

Gangavstand

Et poengs som taler for bevaring av skolen er at den for mange av elevene er i gang og sykkelavstand til hjemmet.

– Ungene skal gå og bevege seg mer og da er dette verdifullt. Både ut et helsemessig, miljømessig og økonomisk perspektiv er det fra bra, mener FAU-representantene.

I motsatt fall, med skole lenger unna, ser de bare negative sider med mer kjøring og bringing av elever, tap av lek- og familietid. SFO blir også et mindre reelt valg om den skal flyttes.

Historisk arv

Den historiske arven, med nærhet til slagstedet 1030, er også et viktig moment.

– Vi har et veldig godt samarbeid med Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Både gjennom SFO og ellers gjennom skoleåret. Her får elevene uten å bli busset oppleve mye kultur. SFO har til og med sitt eget miniolsok. Med Stiklestad og prosjektet 2030 vil vi gjerne at elevene skal få en identitet til det historiske stedet, fremhever Anne Lise Hosftad Hojem og Kirstin Stensland.

De frykter elevene vil miste mye om skolen vedtas lagt ned.

– Det er elevene som skal bære kulturarven videre.

Høringsslutt

Høringsfristen om skolestruktursaken er satt til 26. april. Etter det vil rådmannen gå gjennom høringssvarene og legge fram sak for kommunestyret til politisk behandling i juni.