Det var en tur til frisøren i sommer som ble en restart på teaterlaget som har ligget nede siden om lag årtusenskiftet. Tor Johnny Friberg, som er oppvokst i Markabygda (og som for øvrig er journalist i Innherred), satt i frisørstolen. Inga Hammer, som nylig hadde flyttet til bygda, friserte. Det var da frisør Hammer fortalte Friberg at hun hadde hatt to mål som nyinnflyttet i Markabygda. Det ene var å starte bingo og det andre var å arrangere revy på samfunnshuset. Da kunne Friberg fortelle at også han hadde tanker om å restarte teaterlag i Markabygda.

– Bare to-tre uker før hun fortalte om dette hadde jeg skrevet en sang, som jeg planla som et innslag i en revy i Markabygda, forteller Friberg.

Skrev i hemmelighet

I hemmelighet begynte Friberg og Hammer å skrive revytekster både hver for seg og sammen. Tekstene holdt de tett til hjertet inntil de var sikre på at de hadde nok materiale til revy. Nå er teaterlaget etablert og revyen under planlegging. Styret med Friberg som leder og Hammer som nestleder er satt og forrige uke hadde Markabygdas nye teaterlag første øving.

Tor Johnny Friberg og Inga Hammer tok initiativ til å restarte teatergruppe på Markabygda. Nå har de fått med seg rundt 25 personer som vil delta.

– Jeg tror vi er veldig tidlig ute. Vi har mye ferdigskrevet som ligger klart, så jeg tror ikke vi skal sitte og skrive helt til kvelden før premiere, sier Friberg, som røper at premieren vil bli i løpet av høsten 2017.

25 år

Og årsaken til det er at denne høsten er det 25 år siden Markabygda teaterlags første revy, Markabygda Myttji Media, ble satt opp.

– Markabygda har en stolt fortid som revybygd, sier Friberg og forteller om revyen i 1992 som solgte mellom 1700 og 1800 billetter og ble satt opp i både Markabygda, Åsen og Ekne. To år senere kom oppfølgeren, Nye Sprell.

– Teaterlaget har også satt opp andre forestillinger, både teater og barneteater, forteller Friberg.

Pappa på scenen

På 90-tallet fulgte han med på revyen fra sidelinja og var ofte med da hans far både planla teater og sto på scenen.

– Jeg vokste opp med revy fra jeg var 7–8 år. Pappa var en av initiativtakerne den gang. Jeg fikk se hvor artig og tullete alt var og har alltid hatt lyst å bli med på dette, sier Friberg, som aldri tidligere har vært med på noe teaterlag.

– Eneste jeg har vært med på er russerevy. Da var jeg Kjell Magne Bondevik, smiler teaterlagets leder.

Bingo og revy

Hammer deltok på revy da hun bodde på Hegra.

– Jeg var med på revy i tre år. Det er det artigste jeg har vært med på. Så da samboeren min skulle ta over gård i Markabygda sa jeg at jeg skulle sette i gang to ting: Bingo og revy. Nå har det blitt begge deler, smiler Hammer.

Det kan tyde på at en restart av Markabygda teaterlag har vært etterlengtet. Friberg og Hammer har langt fra vært nødt til å fri til bygda for å få med seg deltakere. De to initiativtakerne laget en åpen Facebook-gruppe «Endelig blir det revy» med oppfordring om å melde seg på dersom man ville være med og restarte Markabygda teaterlag.

– Vi har ikke trengt å spørre om hjelp, folk har bare meldt seg på. Det har vært overraskende enkelt å starte, sier teatersjefen og forteller om deltakere i 20-30-årene.

– Det er jo litt artig, for mange av disse er ungene til de som drev med revy i første runde. De satt med store øyne og beundret det som foregikk den gang, sier Friberg.

I tillegg har flere av dem som var med i det tidligere teaterlaget meldt seg på.

– Det er tydelig at dette er etterlengtet på bygda. Det ligger videoer fra tidligere revyer på YouTube og det snakkes fortsatt om revyen på 90-tallet. Revyen lever ennå, sier Hammer.

Altfor Markabygda

Årets revy har fått tittelen «Alt for Markabygda».

– Så kan man jo lure på om det skrives altfor eller alt for, smiler Friberg og forteller om god tradisjonell revy med både sang og skuespill med litt alvor, men aller mest humor.

– Noe skal være humor som er ellevill, noe blir varmere og mer seriøst. Også blir det naturlig nok tidsaktuelle innslag.

Den nye teatergruppa startet øvinger forrige uke.

Hammer understreker at det ikke skal bli humor som bare publikum fra Markabygda vil forstå.

– Det skal ikke bli for internt. Vi lager revy som kan få folk fra både Levanger, Verdal, Stjørdal og Steinkjer til å komme, sier Hammer.

Teaterlederne forteller at det ikke er for sent å melde seg på. Foreløpig skal de to fungere som instruktører, men håper å kunne hyre inn en profesjonell regissør på sikt.

– Vi gleder oss, og håper resten av folket gjør det samme, sier Friberg.

– Det er mange som har gitt tilbakemeldinger om at de er glade for at vi gjør dette, sier Hammer.