Havnetomta hvor attføringsbedriften Fides, tidligere Innherred Produkter, holder til, står framfor store omveltninger. De gamle fabrikklokalene til Innherred Produkter skal rives og erstattes av flere leilighetsbygg og næringslokaler, under håndtering av eiendomsutviklerne i ForrBo i Stjørdal, som planlegger omkring 140 leiligheter og 5 000 kvadratmeter næringsareal fordelt på flere byggetrinn. – Vi ønsker å lage pene bygg hvor alle har utsikt mot sjøen. De oppfattes også som mindre dramatiske enn om vi hadde bygget ett massivt bygg, sier daglig leder i ForrBo, Tormod Salberg.

River bygg

I første byggetrinn er det planlagt 60 leiligheter og et totalt areal på omkring 7 500 kvadratmeter. Bygningene er tenkt på opptil fem etasjer, noe som i utgangspunktet er høyere enn dagens maksimale gesimshøyde på 13,2 meter. Målet er å bygge ut i ulike høyder, for å bryte opp fasadene. ForrBo kjøpte i fjor opp lokalene hvor Fides holder til, i næringsbygget som tidligere huset flere store verksted og avdelinger underlagt Innherred Produkter. Bygningsmassen skal rives for å gi plass til de nye byggene, som er planlagt plassert i et tun med mindre ruvende bygninger. I første byggetrinn skal Fides flytte inn med kontorer for å fortsette sin Levanger-avdelingen innen attføring, som en underavdeling til morselskapet med hovedbase i Stjørdal.

– Vi har muligheten til å leie eller å eie vår andel, hvor vi trenger 800 til 1 000 kvadratmeter med kontor- og kurslokaler. De nye lokalene vil være helt tilpasset vår virksomhet i dag, i motsetning til lokalene vi har i dag, sier daglig leder i Fides, Asbjørn Nilssen.

For framtiden

Tormod Salberg i ForrBo mener havneområdet i Levanger gir boligutviklerne fra Stjørdal ikke har hatt i nabokommunen.

– Det vi driver med er å bygge boliger som folk vil bo i også i framtiden. Da handler det om å bygge de rette boligene til rett pris med avstemte volum, sier Tormod Salberg, som er daglig leder i ForrBo. Eiendomsutviklerne i det Stjørdalsbaserte selskapet utvider nå sitt nedslagsfelt nordover til Levanger, etter å ha vært en sentral eiendomsutvikler i Stjørdal og omegn siden1985. Nå satser de 500 millioner kroner på leiligheter og næringslokaler i Helga den Fagres Gate i Levanger sentrum.

– Dette er et spennende område ned mot sjøen ved havna. Det gir oss muligheter vi ikke har hatt på Stjørdal, sier Salberg spent.

Neste høst

Nå jobbes det med å fullføre detaljreguleringen av første byggetrinn på tomta. Det betyr minst ett års arbeid før byggestart kan realiseres.

– Vi er naturligvis avhengige av kommunens behandling av reguleringsarbeidet, men vi ser for oss at planarbeidet er ferdig sommeren 2016. Da kan vi jobbe for byggestart høsten 2016 med salgsstart i forkant av det, sier Salberg.

Tiårsperiode

I første byggetrinn er det planlagt omkring 60 leiligheter samt næringslokaler i første etasje. I næringsdelen skal attføringsbedriften Fides enten leie eller kjøpe lokalene.

– Vi vet foreløpig ikke hvor mange byggetrinn vi skal dele prosjektet inn i. Første mål er å lande igangsettingen og se til at vi får solgt nok enheter. Vi tror at det vil ta mellom fem og ti år å bygge ut hele prosjektet med rundt 140 leiligheter og 5 000 kvadratmeter næringsareal, sier Salberg.

Kan endres

Han poengterer likevel at tegningene som nå er offentliggjort, blant annet på ForrBos hjemmesider, kun er retningsgivende. – Selve utformingen og fasadene kan bli endret underveis i prosessen, sier han. Han tar også forbehold om at reguleringsplanene kan stå foran endringer i årene som kommer, slik at ForrBo må være åpne for å tilpasse sine byggeplaner etter mulighetene som dukker opp. Flere havneprosjekter Konstituert kommunalsjef for samfunnsutvikling, Øystein Lunnan, sier at det er flere utviklinger på gang i havneområdet i Levanger. Deriblant i det tidligere vaskerianlegget like ved Holmgangen. – Førstkommende onsdag kveld arrangerer Levanger kommune et informasjonsmøte i den nye ungdomsskolen på Røstad. Der presenterer vi våre foreløpige tanker etter mulighetsstudiet for det tidligere vaskeribygget. Det er et godt konstruert bygg med få begrensninger, slik at vi kan legge hva som helst der. Det gir oss store muligheter og vi kan tenke bredde i våre kulturmål, sier Lunnan.

Spennende utvikling

Fagleder for plan og miljø i Innherred samkommune, Per Anders Røstad, sier at det er spennende å følge utviklingen av havneområdet i Levanger. – Det er åpnet for boliger og næring i kombinasjon, og utviklingen har så vidt startet fra sentrum og ut mot havna. Nå er vi spente på hvordan utbyggerne vurderer sine planer, sier han. Han utelukker ikke at det er mulig å utvikle bygg som overskrider områdereguleringens maksgrenser på fire etasjer eller 13,2 meter gesimshøyde, dersom argumentene er sterke nok. – Det må vurderes i hver søknad. Alle svar ligger ikke alltid i oversiktsplanen, selv om vi må forholde oss til føringene som er lagt. Til slutt er det opp til politikerne, sier Røstad. Han er glad for å se at tomteutviklingen sprer seg ut mot havna fra sentrum. – Det er positivt at det utvikles tomter mot byen først, for å skape en helhet, sier han.