Lyngbrannen i Flatanger kommune har spredt seg til både Hasvåg og Småværet. 80 til 100 bygninger har brent ned i de to tettbygde områdene på Sørnesset i  Flatanger, skriver Namdalsavisa.

Politiets innsatsleder Kjetil Barstad sier brannvesenet ikke har mulighet til å redde bebyggelsen.

– Det var et forferdelig syn som møtte dem. Hele Hasvåg står i brann, og er ikke mulig å redde, sier Kjetil Barstad til Trønder-Avisa.

Ifølge operasjonsleder Johnny Olsen i Nord-Trøndelag politidistrikt er det snakk om rundt 50 bygninger som står i fare for å bli tatt av flammene.

Lyngbrannen i Flatanger ble varslet klokken 22.30 mandag kveld. Da brant det i Uran-området. To timer senere ble rundt 20 beboere i Hasvåg lengst nord og Småværet lengst vest evakuert.

Sterk vind gjorde det tidlig vanskelig for brannmannskapene å begrense brannen, og i løpet av natten ble et stabbur i Uran tatt av flammene. Brannmannskapene klarte imidlertid å berge en tilliggende hytte.

Brannhelikopter

Tirsdag morgen spredte brannen seg nordover på halvøya til både Hasvåg og Småværet helt vest på halvøya. Bygningene blir slukt av flammene er alt fra garasjer og fritidshus til bolighus, sier operasjonslederen.

Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap har sendt et brannhelikopter fra Trondheim til Flatanger i morgentimene. Redningsskøyta Harald V er også på plass i området for å observere brannen fra sjøen, opplyser Hovedredningssentralen for Sør-Norge til NTB.

– En brannbåt er uegnet på grunn av den sterke vinden. Det er snakk om 22 sekundmeter, så det er veldig kraftig vind i området som gjør slukkingsarbeidet vanskelig, sier Johnny Olsen.

– Dramatisk

Flatanger-ordfører Olav Jørgen Bjørkås betegner situasjonen som dramatisk og uoversiktlig.

– Nå er det naturkreftene som styrer. Alle som bor på Hårstad, Småværet og Hasvåg er evakuert, og jeg er svært bekymret for bebyggelsen på Hårstad og utover, sa Bjørkås til lokalavisen Flatangernytt før det var klart at brannen også hadde spredd seg til disse områdene.

Han forteller at det på grunn av den kraftige røykutviklingen ikke var mulig for brannmannskapene å oppholde seg på Hårstad-siden av fjellet.

Det bor rundt 20 personer på halvøya, og alle beboerne er evakuert til Drageid leirskole hvor de blir tatt vare på av Flatanger kommunes kriseteam.

Sivilforsvaret bidrar

Sivilforsvaret sendte tirsdag morgen to avdelinger fra Namsos og én fra Steinkjer til Sørnesset-halvøya. De til sammen 25 mannskapene har med seg brannpumper, brannmateriell, slangemateriell og varmetelt for å bistå brannvesenet, skriver Adresseavisen.

– Hovedoppgaven vår blir å levere vann til brannvesenet. Vi har stor kapasitet og store pumper, sier sivilforsvarsinspektør Torkild Bruun til avisen. (©NTB)