Helt siden han var 25 år har Arnstein Ekseth fra Leksdal visst at han har Multippel Sklerose (MS). Sykdommen angriper sentralnervesystemet, og den kan gi seg utslag i lammelser og alvorlige funksjonsnedsettelser. I dag er det ingen medisiner som kan kurere sykdommen, bare bremse utviklingen.

Arnstein Ekseth har levd bra med diagnosen. Han er utdannet rørlegger med mesterbrev og har sitt eget firma. På grunn av sykdommen har han begynt å studere pedagogikk, med tanke på å kunne bli yrkesfaglærer.

På fritiden har Arnstein vært primus motor for fotballaktiviteten i Leksdal IL. Nå er tiden kommet for at han skal få litt tilbake av innsatsen for barn og unge i bygda.

–Arnstein snakker ikke om sykdommen sin, så det er nok en del som ikke har visst at han har MS. Men så fikk vi høre at han skulle til Moskva for behandling. Vi var en gjeng fotballforeldre som snakket om hvordan vi kunne bidra på et eller annet vis, sier Ingunn Hallem Solum, som har stått i bresjen for aksjonen.

–Etter at vi fikk positiv respons fra hovedstyret i laget, dro noen av oss opp til Arnstein for å høre hvordan han ville stille seg til en innsamlingsaksjon. Vi visste jo ikke om han ønsket å eksponere seg og stå fram, sier Ingunn.

Koster en halv million

–Og hvordan reagerte du, Arnstein, på dette besøket?

–Jeg må innrømme at jeg ble tatt på senga. Jeg hadde aldri tenkt noe slikt sjøl, men jeg kunne jo ikke nekte dem. Jeg synes det er stort gjort. Helt utrolig!

Facebook viste seg å være en god arena for å gjøre saken kjent. I løpet av det første døgnet som saken lå ute på hjemmesiden til Leksdal IL var det 14.000 visninger. I løpet av de første dagene er det kommet inn over 60.000 kroner. Oppholdet og behandlingen i Moskva koster omtrent 500.000 kroner.

–Vi regner ikke med å få inn så mye, men håper å få samlet inn et betydelig bidrag. Vi ønsker også å vise at vi bryr oss om hele familien i en spennende tid, sier Ingunn Solum.

Arnstein har også fått mange lykkønskinger på facebook.

–Blir jo litt rørt av alle meldingene som kommer fra både kjente og ukjente, og kjenner jo på klumpen i halsen til tider, sier Arnstein.

For to år siden skjønte Arnstein Ekseth at han måtte ta tak i sykdommen, og at det ikke var tilstrekkelig med den medisinen han fikk.

Lammelser i kroppen

Han forteller at han fikk et attakk som skremte han.

–Det begynte med en nummenhet i armen og tåkesyn før «følelseløsheten» gradvis spredte seg til mage, rygg og venstre fot. Det var vel da jeg innså alvoret og at det måtte gjøres noe. Det var da jeg begynte å undersøke muligheten for stamcellebehandling.

–Hvordan er prognosene for å bli frisk?

–De studier jeg har lest viser at de som har min type MS har gode prognoser for både å få stoppet sykdommen, samt å få leget gamle skader. Målet og håpet er at sykdommen skal stoppe helt og at jeg kan fungere som normalt igjen, sier Arnstein

300 til utlandet

Norsk helsevesen har startet en studie på stamcellebehandling mot MS, men foreløpig gjelder tilbudet bare til de som er hardere rammet enn Arnstein. Flere land tilbyr stamcellebehandling mot MS, bla. Sverige som kan vise til gode resultater de siste 10-15 årene.

Arnstein har hørt at omtrent 300 nordmenn har dratt til utlandet for å få stamcellebehandling så langt. Selv om han synes det er rart at han må reise til et helt fremmed land for å få denne behandlingen, trøster han seg med at han ikke er den første nordmannen som blir behandlet ved klinikken i Moskva. Han vet også at det vil være flere andre nordmenn inne til behandling samtidig med ham.

–Kan du si hva stamcellebehandling går ut på?

Krig mellom cellene

–MS er jo en kronisk betennelsessykdom der kroppens eget immunsystem angriper seg selv, og en stamcellebehandling kan kort forklares med at en skiller ut stamceller som etter en cellegiftkur tilbakeføres i kroppen. Disse stamcellene vil da være overtallige de betente cellene og vil bygge et nytt immunforsvar. Det er en tøff prosess, og det vil nok ta en stund før kroppen er fullt restituert, sier Arnstein.

Heiagjeng

Neste lørdag reiser Arnstein til spesialistene i Moskva, som skal prøve å få orden på disse cellene, så fotballtreneren fra Leksdal kan komme tilbake i godt, gammelt slag. Han skal ikke kjempe denne kampen alene, for på sidelinja står familie og venner og mange, mange støttespillere og heier. Vil du også være med?

Aksjonsgruppa har opprettet følgende konto: 4440.08. 43500. Vipps: 509458 MS-behandling Arnstein.